Начало Дакар Рали Дакар 2023: Льоб спечели етап №9, Сайнц катастрофира

Рали Дакар 2023: Льоб спечели етап №9, Сайнц катастрофира

915
0
Себастиен Льоб
Себастиен Льоб, снимка A.S.O./F.Le Floc'h/DPPI

Себастиен Льоб спечели деветия етап на рали Дакар 2023. Пилотът на Бахрейн Рейд Екстрийм измина 358-километровия етап между Рияд и Харад за 3 часа, 7 мин. и 24 сек. Това бе втори пореден етапен успех за французина и общо трети от началото на рали Дакар 2023. Втори финишира Вайдотас Жала. Състезателят на Teletonika Racing завърши само на 57 сек. зад Льоб. Трети остана Герлен Шишери (GCK Racing). Французинът бе с изоставане от 2:08 мин. от времето на Льоб. По този начин първите три позиции в днешната отсечка на рали Дакар 2023 бяха окупирани от автомобили Hunter, които са подготвени от Продрайв.

Вчера участниците в рали Дакар 2023 си почиваха в столицата на Саудитска Арабия Рияд и бяха посетени от Мохамед Бин Сулайем. Президентът на ФИА реши да види случващото се в легендарното състезание, което е първи кръг от сезон 2023 в W2RC.

Льоб потегли първи заради победата си в осмия специален етап. Французинът показа добро темпо още от самото начало. Зад него бяха Шишери и Жала. Ал-Атия бе малко по-назад от очакваното. Състезателят на Тойота не натискаше докрай заради комфортната си преднина на върха.

Драмите в деветия етап на рали Дакар 2023 започнаха още на километър номер 5, когато Карлос Сайнц претърпя катастрофа. Пилотът на Ауди удари предната част на своя автомобил в опит да мине по-бързо през дюните. Испанецът се оплака от болки в дясната част на торса и бе откаран с хеликоптер до болница в Рияд. После той промени решението си и поиска да бъде върнат обратно в етапа и да изкача помощния камион. Така Ауди на практика остана само с един автомобил след отпадането на Стефан Петерхансел.

С напредването на етапа Льоб бе изпреварен от Жала. Французинът все пак успя да си върне водачеството в края на деня и показа добро темпо. Третото място остана за Шишери, следван от Матиас Екстрьом (Ауди), Ромейн Дюма (Rebellion Racing) и Якуб Пржигонски (Мини). Топ 10 допълниха Жинел де Вилиер и Насер Ал-Атия от Тойота, Себастиан Халперн (Мини) и Лукаш Мораеш (Overdrive Тойота).

В генералното класиране Ал-Атия води с повече от час и 10 минути пред Мораеш. Трети и четвърти са Де Вилиер и Латеган. Пети е Льоб, следван от Дюма и Брайън Барагванат (Century). Топ 10 след етап №9 на рали Дакар 2029 допълват Мартин Прокоп, Уей Хан (Hanwei Motorsport Team) и Хуан Крус Якопини (Overdrive Тойота).

При мотоциклетистите Лусиано Бенавидес записа втори етапен успех в рали Дакар 2023. Пилотът на Хускварна изпревари с 1:02 мин. Тоби Прайс с КТМ. Трети с изоставане от 02:57 мин. завърши съотборникът на Бенавидес Скайлър Хоус.

За съжаление Хоан Бареда Борт отпадна от борбата за челните позиции. Състезателят на Monster Energy JB Хонда падна от своя мотор в началната фаза на днешния етап. Бареда се оплака от болки в гърба и бе откаран с хеликоптер в болница в Рияд.

Четвърти завърши Тоша Щарейна (КТМ), следван от Роман Дюмонтие (Хускварна), Хосе Игнасио Корнехо (Хонда) и Кевин Бенавидес (КТМ). Топ 10 в днешния девети етап на рали Дакар 2023 допълниха Тони Мулец (Хускварна), Мартин Мичек (КТМ) и Франко Кайми (Hero). Извън челната десетка останаха Адриан Ван Беверен (Хонда), Даниел Сандърс (Gas Gas), Рос Бранч (Hero) и Мейсън Клайн (КТМ).

В общото подреждане Хоус остана начело с аванс от 3 сек. пред Прайс. Трети е Кевин Бенавидес, следван от Ван Беверен, Кентания и Клайн. Челната десетка допълват Лусиано Бенавидес, Корнехо, Сандърс и Лоренцо Сантолино (Шерко).

Лусиано Бенавидес
Лусиано Бенавидес, снимка A.S.O./F.Gooden/DPPI