Начало WRC News Рали Швеция гарантира бъдещето си в WRC

Рали Швеция гарантира бъдещето си в WRC

174
0
рали Швеция
снимка, М-Спорт Форд

Рали Швеция гарантира бъдещето си в WRC. Това стана ясно след като организаторите на събитието подписаха ново тригодишно споразумение с промоутъра на световния рали шампионат. По този начин ралито в скандинавската страна ще бъде част от графикa на WRC до 2027 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Rally Sweden (@rallysweden)

Рали Швеция е една от класическите надпревари в световния рали шампионат. Събитието се провежда още от началото на 50-те години на миналия век и е известно с това, че се провежда на сняг

Швеция фигурира още в първия сезон на WRC през 1973 г. Състезанието е почти непрекъсната част от шампионата до ден днешен. Изключение правят 1974, 2009 и 2021 г. В последния случай състезанието бе отменено заради пандемията от коронавирус.

Традиционно рали Швеция се провеждаше около град Карлщад. В някои случаи пилотите са преминавали и през Норвегия. От 2022 г. насам събитието се преместено на север заради наличието на повече сняг. В крайна сметка град Умео се оказа популярно сред отборите, състезателите и феновете, които и в двата случая се насладиха на няколко дни перфектни зимни условия.

„Това споразумение осигурява мястото на Швеция в световния рали шампионат на ФИА и бъдещето на единственото чисто зимно рали във WRC“, сподели Саймън Ларкин. „Преместването в Умео се оказа изключително успешно. Ние благодарим на Умео за желанието да се развива заедно с нас и рали Швеция. Ние също така благодарим на региона Вестерботен за подкрепата и посрещането по време на седмицата на надпреварата“, добави директорът на WRC Promoter.

Главният изпълнителен директор на рали Швеция Анна Нордквист заяви, че преместването на WRC в Умео е надминало очакванията

„Смятам, че Рали Швеция и Умео надминаха очакванията на всички след преместването. Имахме две фантастични WRC състезания с много сняг и развитие на ралито“, сподели Нордквист.

„Миналата зима видяхме въздушните снимки на Червения хамбар. Затова смятам, че много от нас бяха изумени от това какво изключително публично събитие е Рали Швеция. Заедно с Умео, както и целия регион, собствениците на земята, партньорите, асоциациите и всички наши любими служители можем да продължим да го изграждаме още три години след ралито догодина“, добави главният изпълнителен директор на събитието.

„Това е събитие, което подхожда на Умео и региона. То е спорт на най-високо елитно ниво, но също така създава места за срещи на жителите за четири прекрасни дни. Това поставя Умео на световната карта, а също така дава финансова подкрепа на бизнес общността в региона. Мисля, че това показва колко важно е за общината ралито, когато всички се съгласяват рали Швеция да остане в нашия регион“ заяви председателят на Общинския съвет в Умео Ханс Линдберг.

Тазгодишното издание на рали Швеция бе спечелено от От Танак (М-Спорт Форд). До него на подиума се качиха Крейг Брийн и Тиери Нювил. Следващото издание на снежната надпревара ще се проведе от 15 до 18 февруари 2024 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Rally Sweden (@rallysweden)