Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рампф: стабилност и лесно управлениe бяха основните ни приоритети за F1.08

Рампф: стабилност и лесно управлениe бяха основните ни приоритети за F1.08

42
0

Възможност за лесно управление и стабилност са били сред основните приоритети при проектирането на F1.08, заяви техническият директор на BMW Вили Рампф по време на официалното представяне на колата в Мюнхен.
Рампф е уверен, че новият болид на BMW може да постигне завидни резултати през 2008 г. заради симулациите и резултатите, получени от аеротунела. Все пак техническият специалист допълни, че всичко зависи от конкурентоспособността на екипа спрямо основните му съперници в шампионата и това ще се разбере в Мелбърн.
Вили Рампф призна още, че промяната в правилата е имала голям ефект при проектирането на колата.
„Най-големите промени са в електрониката – забраната на тракшън контрола и използването на двигателя при спиране. Най-общо очакваме колите ни да бъдат по-неспокойни и от тази гледна точка за пилотите ще бъде по-лесно да допуснат грешка.”
Също така Рампф спомена основните проблеми, с които е трябвало да се справи екипът на BMW, по време на процеса на конструиране на болида:
„Една от главните ни цели бе да направим колата, която е много стабилна, и лесно управляема. Това от своя страна е добре от пилотска гледна точка. За да постигнем целта да имаме по-стабилна и по-лесно управляема кола, трябваше да решим два въпроса. Първо, целта бе да имаме много стабилна аеродинамика, губейки минимум от аеродинамичната сила на прилепяне при завой. От механична гледна точка целта бе да имаме добри резултати при проверката и също така да подобрим механичното сцепление на колата.
Като най-очевидна разлика с миналогодишната кола Вили Рампф посочи предното крило на F1.08.