Начало Избрани Ръсел: Чувствам се напълно готов да спечеля световното първенство

Ръсел: Чувствам се напълно готов да спечеля световното първенство

1227
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Пирели

Джордж Ръсел си постави изключително високи цели за сезон 2023 в F1. Младият британец ще започне втората си година като пилот на Мерцедес. Бившият пилот на Уилямс заяви, че е напълно готов да се бори за световното първенство след като се присъедини към списъка с победители в Гран при.

Ръсел е част от академията на Мерцедес. 24-годишният състезател стана шампион в поддържащата серия F2 2018 г. След това той дебютира за екипа на Уилямс в Гран при на Австралия 2019. Макар да направи добро впечатление, Ръсел така и не успя да спечели нито една точка през 2019 и 2020 г. Причините за това бяха свързани както със слабото темпо на болидите на Уилямс, така и с голяма доза лош късмет.

Британецът записа първите си точки в F1 по време на миналогодишната Гран при на Унгария след като финишира осми. После той изненадващо се качи на подиума в съкратената заради дъжд надпревара в Белгия. Последното завършване на Ръсел в топ 10 за сезон 2021 бе в Русия. По този начин той помогна на Уилямс да финишира на осма позиция при конструкторите и да се пребори с Алфа Ромео и Хаас.

Ръсел най-накрая получи заслужено повишение в началото на тази година. Британецът премина в Мерцедес на мястото на Валтери Ботас, който пое в посока Алфа Ромео. 24-годишният състезател направи добро впечатление още по време на предсезонните тестове. Бившият шампион в F2 се надяваше да се бори за титлата заедно с Люис Хамилтън и Макс Верстапен.

За негово съжаление обаче в Мерцедес заложиха на радикална концепция на своя болид W13. В крайна сметка тя се оказа доста проблема, заради което екипа от Бракли изоставаше сериозно от Ред Бул и Ферари.

Ръсел записа първия си подиум с Мерцедес в Австралия. Тогава той финишира зад победителя Шарл Льоклер и втория Серхио Перес. После британецът записа подиуми в Испания и Азербайджан. Най-трудният момент за него бе в домашната му Гран при на Великобритания. Тогава той се оттегли след като участва в тежкия инцидент след старта на надпреварата.

До края на сезон 2022 Ръсел записа качвания на почетната стълбица във Франция, Унгария, Нидерландия и Италия. Британецът спечели и квалификацията на пистата Хунгароринг. В края на кампанията дойде и дългоочаквания първи успех в F1. Той се случи по време на Гран при на Сао Пауло. Тогава Ръсел спечели спринтовата надпревара на пистата Интерлагос. Благодарение на това той си гарантира първа стартова позиция за основното състезание. След това той доминираше в неделната надпревара в Сао Пауло и прекъсна сушата на Мерцедес. До него на подиума се качиха съотборника му Люис Хамилтън и Карлос Сайнц с Ферари.

„Предполагам, че ако ми бяхте казали това в началото на годината, щях да бъда изключително щастлив. Ако наистина успееш да победиш Люис Хамилтън, това в повечето случаи означава, че си световен шампион“, каза Ръсел.

Младият британец вярва, че сега е напълно готов да се бори за титлата в F1. Разбира се, това може да се случи само ако Мерцедес успее да се справи с проблемите, с които се сблъска през тазгодишната кампания.

„Чувствам се напълно готов да спечеля световния шампионат. Всъщност се чувствам така от няколко години насам.“

„Този сезон до Люис беше много важен за мен лично. Успях да науча редица детайли, свързани с това как да извлека повече от автомобила си, повече от отбора си и да извлека всичко от пакета, когато това е наистина важно“, добави пилотът на Мерцедес.

Макар да се гордее с личните си постижения през тази година, Ръсел признава, че за спечелването на титлата ще е необходимо много повече.

„Очевидно мога да извлека положителни неща от сезон 2022. От друга страна няма да празнувам това, че завърших на четвърто място в шампионата. По-скоро ще отпразнувам победата в Бразилия, защото това беше огромно постижение за мен и за целия отбор. Факт е, че всички сме тук, за да печелим победи и световни шампионати.“

„Не свършихме перфектна работа през този сезон. Имахме сравнително чист и гладък сезон с автомобила и пакета, с който разполагахме. Но според стандартите, които този отбор поставя, и някои стандарти, които аз поставям, това никак не е достатъчно. Трябва да продължим догодина и да дадем повече от себе си“, обясни Ръсел.

Пилотът на Мерцедес гарантира, че ще даде всичко от себе си, когато става въпрос за физическа подготовка през зимната пауза.

„Определено ще имам много силна зима и работя много усилено с моя екип. Всеки един човек във фабриката на Мерцедес ще натиска като за последно, за да получим автомобил, който да ни даде шанс да се борим през следващия сезон“, завърши Джордж Ръсел.