Начало Избрани Ръсел: F1 трябва да предотврати засядането на автомобили в пространството между стената от гуми...

Ръсел: F1 трябва да предотврати засядането на автомобили в пространството между стената от гуми и металната ограда

2026
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел заяви, че ужасяващата катастрофа на Гуаню Жу по време на състезанието на Силвърстоун е показала необходимостта F1 да се заеме със сериозен проблем. Пилотът на Мерцедес определени тясното пространство между стената с гуми и предпазните ограждения като изключително опасно. То съществува на някои писти и може да причини засядане на даден автомобил.

Жу се преобърна след контакт на старт-финалната права с Ръсел. Състезателят на Алфа Ромео се плъзна с пълна скорост към чакълената зона на сигурност на първи завой. След това се преобърна няколко пъти. Накрая болидът Алфа Ромео С43 прескочи стената от гуми и се удари в предпазната ограда, преди да спре, заклещен в тясното пространство между гумите и предпазните ограждения.

Положението на автомобила не позволява на спасителните екипи да достигнат веднага до Жу, който е останал блокиран в кокпита. Пилотът на Алфа Ромео не бе пострадал след толкова тежък инцидент. За щастие колата не се е запалила, защото в такъв случай е можело да има трагични последици.

Ръсел излезе от своя болид и се затича към мястото, където бе заклещен автомобила на Жу. Британецът искаше да види дали неговият колега е в съзнание.

В това положение той беше заклещен и не можеше да направи нишо.“

„F1 трябва да предотврати засядането на автомобили в пространството между стена от гуми и металната ограда. Жу просто беше заклещен и не можеше да излезе от своя разбит автомобил.“

В крайна сметка спешните екипи успяват да освободят Жу от неудобното положение. След това той е транспортиран до медицинския център за обстоен преглед, при който не са установени наранявания.

Размишлявайки върху това как е започнал инцидентът, Ръсел каза, че е направил бавен старт. След това се е насочил към лявата страна на пистата, когато лявото му задно колело е било докоснато от дясното предно колело на Пиер Гассли. Това е контакт, който е накарал колата на Мерцедес да удари тази на Алфа Ромео.

Това беше изключително страшен инцидент, както за Жу, така и за всички в публиката. Не беше приятно да се види подобно нещо.“

Очевидно рискувах да потегля с хард, защото не се справих достатъчно добре в квалификацията. Знаех, че ще бъде много трудно. В началото бях атакуван от всички. Следващото нещо, което си спомням, е, че се ударих в колата Жу.“

Когато стана ясно, че Жу е добре, Ръсел се опита да рестартира своя Мерцедес за да го върне в бокса за ремонт преди втория старт на състезанието.

Въпреки това маршалите натовариха автомобила му на платформа, за да го върнат в пита. Това означаваше, че Ръсел отпада от състезанието на Силвърстоун.

„Опитах се да запаля колата след като проверих състоянието на Жу. Просто исках да се свържа с моя екип“, каза Ръсел.

„Автомобилът вече беше на платформата. Маршалите ми казаха, че не можем да се върнем в надпреварата. Това беше доста неприятно, защото имахме само една пробойна, която можеше да бъде оправена. Като цяло автомобилът на Мерцедес беше наред. Щетите не бяха толкова тежки. Щях да се върна в състезанието, стига болидът ми да не беше качен на платформата“, допълни Джордж Ръсел.