Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел направи 137 обиколки с Мерцедес и 18-инчови гуми

Ръсел направи 137 обиколки с Мерцедес и 18-инчови гуми

2462
0
Джордж Ръсел, тестове на Пирели, Хунгароринг, август 2021
Джордж Ръсел, тестове на Пирели, Хунгароринг, август 2021

Сериозен тест направи Джордж Ръсел във вторник с тестовия автомобил на Мерцедес на пистата Хунгароринг. Той завъртя 137 обиколки (почти две състезателни дистанци) с новите 18-инчови гуми на Пирели. Те ще се използват догодина във Формула 1. Английският пилот остана доволен от новите продукти и комбинацията им с Черната стрела, в която се очаква той да заеме титулярно място през 2022 г.

Ръсел има изключително силна връзка с тима от Бракли.

С тях той направи първия си тест във Формула 1 през 2018 г. Тогава Джордж се бореше за титлата във Формула 2 и я спечели. След това получи нови възможности за тестове с Мерцедес. Те го оцениха особено високо като интелигентен, адаптивен и много бърз. Препоръчаха го на клиентския си тим Уилямс.  През миналия сезон Ръсел замени Люис Хамилтън в Бахрейн и не спечили състезанието само заради грешки на тима, но качествата му отново бяха високо оценени.

Обявяването на евентуалните трансфери на пилотите за следващия сезон се очаква през следващите дни и седмици. Участието на Мерцедес в теста на Пирели бе прието като пореден жест от страна на екипа към Джордж и последна проверка преди вероятно обявяване на контракта. През пролетта Мерцедес обяви, че ще участва в тестовите дни за новите гуми след състезанията на Имола, Пол Рикар и Хунгароринг. Хамилтън наистина кара в Италия. Но отборът се отказа от участие във Франция и Унгария, за да се спестят разходи при ограниченията на бюджетите. Участието с Ръсел обаче, все пак се осъществи. Това е важен сигнал, според наблюдателите, а не е просто съвпадение.

Междувременно третият пилот на Уилямс Дан Тиктум, който имаше теоритичен шанс да замени Ръсел и да стане титуляр в тима през 2022 г., бе освободен от екипа. Причината е в недостойни, подигравателни постове в Инстаграм от страна на  младежа за представянето на Никола Латифи.

Канадецът завърши дори пред Ръсел в неделя, а баща му има важен принос във формирането бюджета на тима. Тиктум е четвърти във Формула 2 този сезон с една победа, но раздялата му с Уилямс на практика слага край на крехките му надежди за участие в Гран при. 22-годишният Тиктум дълги години бе пилот в школата на Ред Бул и е смятан за доста надарен, но бе освобеден от „биковете“ заради лошо поведение в състезанията и критики към ФИА и Мик Шумахер, за когото се изказваше, че е бутан нечестно напред заради успехите на баща му.