Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел, Окон и Гасли получиха наказания след края на квалификацията

Ръсел, Окон и Гасли получиха наказания след края на квалификацията

3901
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел, Естебан Окон и Пиер Гасли получиха наказания след края на квалификацията в Бразилия. Тримата бяха разследвани от стюардите заради поведението си по време на снощната сесия на пистата Интерлагос. В крайна сметка комисарите решиха да ги преместят с две места назад от позициите, които бяха заели след приключването на квалификацията.

Ръсел, Окон и Гасли бяха привикани при стюардите след приключването на квалификацията за Гран при на Сао Пауло. И тримата бяха сметнати за виновни за това, че са задържали свои съперници при излизане от бокса в Q1. Това е в пряко противоречие с последните инструкции на директора на състезанието, издадени на отборите и пилотите преди началото на уикенда

Новите инструкции бяха издадени заради проблемите в Гран при на Мексико Сити миналата седмица. Заради противоречивите инструкции всички пилоти, които бяха разследвани тогава избегнаха санкции. Сред тях бе и Ръсел.

Новите правила за този уикенд изискват от пилотите да преминат през ейпекса на завой 3 на питлейна, преди да отбият вляво. Така те ще оставят място за преминаване на другите автомобили.

За съжаление, Ръсел не стори това нещо в първия сегмент от квалификацията.  Пилотът на Мерцедес наруши ревизираните правила. В резултат на това бе преместен с две места назад и ще потегли от осмо място в неделната Гран при.

В резултат на наказанието на Ръсел, Ландо Норис ще стартира от шеста позиция. Карлос Сайнц от Ферари също се придвижва с едно място напред и ще потегли седми.

„Стюардите изслушаха пилота на автомобил №63 (Джордж Ръсел), представителя на отбора и прегледаха видеозаписите в автомобила“, се казва в официалното изявление на ФИА.

„За да се избегнат ситуации като тези в Мексико, бележките на състезателния директор за това състезание съдържаха специална клауза (точка 14). Тя предвижда, че е разрешено да се кара бавно при излизането от бокса, за да се създаде разлика преди пресичането на линията SC2.“

„Въпреки това пилотът трябва да остане колкото се може по-наляво. Така ще позволи на другите състезатели да преминат от дясната страна.“

Ръсел излизаше от бокса, подготвяйки се за обиколка. Британецът тръгна бавно, за да създаде пролука за свободна обиколка, но не успя да остане напълно вляво

„В резултат на това следващият(ите) автомобил(и) не успяха да го изпреварят, както бе предвидено в инструкциите на рейс директора. Това явно нарушава формулировката и духа на точка 14 от бележките за състезателния директор.“

Сред пилотите, задържани от Ръсел, беше и Гасли. Пилотът на Алпин не бе никак доволен от поведението на колегата си от Мерцедес. По ирония на съдбата Гасли също получи наказание от две места заради това, че е карал бавно на изхода от бокса и не е бил максимално вляво. Същата санкция получи и неговият съотборник Естебан Окон.

Ланс Строл също беше извикан на среща със стюардите заради предположения, че е надвишил максималното време на делтата по време на квалификацията. Оказа се, че канадецът е бил твърде бавен в обиколката за прибиране в бокса. В този случай обаче стюардите решиха, че не са необходими допълнителни действия по отношение на случая с пилота на Астън Мартин.