Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели драматична квалификация на Интерлагос, Льоклер втори, Строл трети

Верстапен спечели драматична квалификация на Интерлагос, Льоклер втори, Строл трети

6306
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели драматичната квалификация на Интерлагос. Пилотът на Ред Бул записа най-добрата обиколка за 1:10.727 мин. Втори финишира Шарл Льоклер от Ферари. Зад него се класираха състезателите на Астън Мартин Ланс Строл и Фернандо Алонсо. Двамата се възползваха от лошото време в Q3 и записаха времена в точния момент.

Времето преди началото на квалификацията за неделния старт на Интерлагос бе подобно на това в тренировката– сухо, облачно и ветровито. Температурата на въздуха бе 30 градуса, а тази на асфалта- 41. Атмосферата по трибуните отново бе невероятна. Стартът на сесията бе забавен заради отстраняване на отломки на трасето.

Рейс контролът обяви, че сесията ще започне в 15:15 часа местно време (20:15) българско. Междувременно по трибуните имаше интересен постер, държан от фенове на Ферари.

Първите пилоти на изхода на бокса бяха тези на Астън Мартин Алфа Ромео, Уилямс както и Макларън. Всички автомобили бяха с меки гуми на Пирели. Алонсо записа първата най-бърза обиколка, преди да бъде изпреварен от своите съперници. Трафикът на трасето бе много сериозен. Норис на свой ред записа обиколка за 1:10.623 мин. Втори бе Верстапен, а трети- Магнусен. Хамилтън даде второ време, докато Ръсел- четвърто. Верстапен на свой ред се оплака, че колата му „подскача като кенгуру“. Рискът за валежи в сесията бе 60 %

Льоклер поведе след вторите опити на пилотите в Q1. Алонсо бе трети, а Пиастри остана на 47 хилядни спрямо Льоклер. Времената се подобряваха с всяка изминала минута. Доказателство за това бе третия резултат на Строл. Същевременно Гасли бе блокиран от Ръсел на изхода от бокса Случката между двамата се разследва от стюардите.

В последната минута на Q1 на Интерлагос настъпиха сериозни размествания заради подобряващото се състояние на трасето. Сред отпадналите се оказаха Цунода, Рикиардо, Ботас, Сарджънт и Жу.

Верстапен и Перес първи се наредиха на изхода на бокса в началото на Q2 на пистата Интерлагос. Зад тях бяха пилотите на Уилямс, Астън Мартин и Макларън. Трикратният световен шампион записа обиколка за 1:10.162 мин. Втори на малко повече от две десети бе Перес, пред да бъде изместен от Норис. Пилотите на Ферари, Мерцедес и Макларън бяха с ползвани гуми. Единствено състезателите на Хаас стояха в бокса и вероятно залагаха на стратегия с едно излизане по-малко във втория сегмент от квалификацията.

В следващите минути пилотите подобриха времената си, докато температурата на асфалта започна да спада. Норис подобри постижението на Верстапен и записа 1:10.021 мин. с гуми софт. Трети бе Перес, следван от Алонсо, Сайнц, Ръсел, Пиастри и Льоклер. В зоната на нокаута бяха Окон, Хюлкенберг, Магнусен, Гасли и Албон. Англо-тайландският състезател остана в бокса и не записа нова обиколка, след като предишното му постижение бе изтрито. В крайна сметка петимата пилотите от „опасната зона“ не подобриха постиженията си и отпаднаха.

Верстапен пръв излезе след старта на Q3 в Интерлагос. Междувременно облаците над трасето бяха много тъмни и предвещаваха сериозни валежи. Очакванията за дъжд бяха в следващите 2 мин. Макс записа обиколка за 1:10.727 мин. Втори бе Льоклер, следван от Строл, Алонсо, Хамилтън и Ръсел. Пиастри допусна грешка и излетя извън трасето заради мократа настилка.

В следващите минути нямаше активност на трасето заради хлъзгавата настилка. Рейс контролът в крайна сметка реши да прекрати квалификацията на Интерлагос заради лошото време. Така Верстапен запази първото място пред Льоклер, Строл и Алонсо. Пети и шести се наредиха Хамилтън и Ръсел. Седмото място бе заето от Норис. Челната десетка допълниха Сайнц, Перес и Пиастри.