Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел предупреди, че и на Интерлагос може да има проблеми с износването...

Ръсел предупреди, че и на Интерлагос може да има проблеми с износването планката на пода

1378
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел; снимка: Мерцедес

Джордж Ръсел има опасения, че проблемите с износването на планката на пода на болидите от Формула 1 от Остин, Тексас може да се повторят и на пистата Интерлагос. Предстоящият уикенд в Бразилия е последният за сезон 2023, през който ще има спринт. Тази година форматът бе приложен в общо шест старта. В Остин съотборникът на Ръсел в Мерцедес Люис Хамилтън и Шарл Льоклер от Ферари бяха дисквалифицирани след Гран при на САЩ заради техническо нарушение. И при двамата бе установено, че планката на пода е износена повече от позволеното.

„Ситуацията ще е истинско предизвикателство. Това е голям, голям проблем със спринтовите уикенди, защото, както обяснихме и в Остин, след тренировката проверихме всички параметри и нямаше износване на планката“, сподели Ръсел.

„Мислехме, че всичко е наред. А после една малка промяна посоката на вятъра, натоварването на колата със 100 кг гориво, няколко обиколки в трафик или няколко тура без трафик, но на крайно неравна писта и изведнъж се оказахме с проблем, който не очаквахме.“

„Честно казано, на писта като тази (Интерлагос – б.р.) някои екипи може да се окажат в същата ситуация“, предупреди Ръсел

„В спринтовете положението е такова, че един лош избор те блокира – не можеш да поправиш грешката. Това има и положителни, и отрицателни страни. Лично аз не харесвам тази ситуация. Формула 1 е върхът в автомобилния спорт. Автомобилите са изключително сложни, имаме толкова много брилянтни инженери, работещи да направят колите по-добри, а реално всичко приключва след 60-минутна тренировка. Ако има спиране, забавяне или е мокро, през останалата част на уикенда караш напълно на сляпо“, обясни още Ръсел.

Според Фернандо Алонсо всички ще са значително по-консервативни с настройките в Бразилия

„В Баку Алпин-ите стартираха от питлейна, защото разбраха, че може би не отговарят на правилата. На Спа Ред Бул-ите намаляваха през Червената вода, защото мислеха, че може да има проблем. В Остин няколко коли бяха проверени, някои излязоха нелегални, много други болиди не бяха проверени изобщо. Мисля, че всички са малко по-консервативни тук. Всички сме в едно и също положение“, коментира Алонсо.