Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел с първи полпозишън във F1

Ръсел с първи полпозишън във F1

4948
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел, снимка: Мерцедес

Джордж ръсел спечели първия си полпозишън във Формула 1. Той победи Карлос Сайнц със 0.044. Трети пък остана другият пилот на Ферари, Шарл Льоклер. Грешка в първата обиколка и загуба на мощност във втората обиколка от Q3 оставиха Макс Верстапен на 10-та позиция, а Серхио Перес ще стартира зад него.

След като третата тренировка премина на мокро, дъждът бе спрял и пистата бе изсъхнала за началото на квалификацията. Температурата на въздуха бе 22 градуса, а тази на трасето — 30.

Най-бързи в Q1 бяха пилотите на Мерцедес. Люис Хамилтън записа 1:18.374, а времето на Джордж Ръсел бе 1:18.407.

Отпадналите от първия сегмент на квалификацията пък бяха Юки Цунода, Алекс Албон, Себастиан Фетел, Пиер Гасли и Николас Латифи. Канадецът, който по-рано днес оглави класирането в FP3, постигна най-бърз първи сектор, но загуби много време след грешка в последния завой.

След първите бързи турове в Q2, Макс Верстапен бе най-бърз със 1:17.703, а зад него се нареди Фернандо Алонсо. Времето на Серхио Перес бе изтрито заради излизане от очертанията на пистата в пети завой. Няколко минути по-късно обаче, времето му отново бе върнато, тъй като записите показаха, че той не е преминал изцяло бялата линия. При започването на следващия си опит, Перес каза, че има капки дъжд в части на трасето.

Обиколката на мексиканеца не бе достатъчна, за да премине в Q3 и той остана едва 11-ти. Пилотът на Ред Бул се оплака по радиото, че е бил блокиран от Кевин Магнусен по време на бързата си обиколка. Освен него в Q2 отпаднаха Гуаню Жу, Кевин Магнусен, Ланс Строл и Мик Шумахер.

След първите обиколки в Q3, начело бе Карлос Сайнц. Испанецът записа 117.505. На 0.463 зад него остана Джордж Ръсел, а другият пилот на Ферари, Шарл Льоклер бе с 0.480 изоставане. Макс пък към момента бе на 7-ма позиция. Нидерландецът направи грешка по време на обиколката си и остана на над секунда зад лидера.

При излизането си от гаража за последен бърз тур, Верстапен каза по радиото, че няма мощност. Така той не можа да направи още една обиколка и остана 10-ти.

Шарл Льоклер подобри времето си в последната обиколка, но не можа да прескочи съотборника си и остана втори.

Джордж Ръсел обаче бе по-бърз и от двамата. Така той спечели първият си полпозишън с преднина от 0.044.