Начало Избрани Ръсел: Това не беше резултатът, на който се надявахме, Хамилтън: Честно казано...

Ръсел: Това не беше резултатът, на който се надявахме, Хамилтън: Честно казано не мога да кажа колко много съм прецакан

13467
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Георги Тодоров/LAP

Джордж Ръсел завърши на втора позиция в днешната Гран при на Нидерландия. Пилотът на Мерцедес реши да направи допълнително спиране за меки гуми по време на колата за сигурност. В крайна сметка този ход се оказа правилен след като британецът се справи със съотборника си Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион остана на пистата с използвани гуми медиум и загуби позиции от Верстапен, Ръсел и Льоклер.

Въпреки че Ръсел се надяваше да се бори с Верстапен, той се наслади на шестия си подиум от началото на тазгодишната кампания.

„Първо, искам да благодаря на публиката. Обичаме да сме близо по време на състезанието“, сподели Ръсел. Пилотът на Мерцедес най-вероятно имаше предвид момента, в който той едва не се удари в Хамилтън на старт-финалната права.

„Като отбор днес показахме невероятно темпо. Това не беше резултатът, на който се надявахме. От друга страна, той ще ни даде много увереност занапред. Невероятно е да видим три различни отбора на подиума. Усещам, че сме все по-близо до най-високото стъпало на почетната стълбица“, добави Ръсел.

Съотборникът на Ръсел Люис Хамилтън остана четвърти след като от Мерцедес решиха да го оставят на пистата с употребявани средно твърди гуми. Британецът получи инструкции да се пази от Верстапен. Веднага след рестарта на състезанието в Нидерландия Хамилтън бе „погълнат“ от Макс Верстапен. Ситуацията между двамата световни шампиони много приличаше на тази в Гран при на Абу Даби 2021.

Хамилтън не пропусна да изрази гнева си по радиото.

„Не мога да повярвам, че ме прецакахте. Честно казано не мога да кажа колко много съм прецакан. Това наистина беше най-големия гаф, който се случвал тази година.“

След края на състезанието Хамилтън все пак благодари на механиците за свършената работа.

„Към всички механици – вие свършихте фантастична работа днес. Това бяха най-добрите спирания в бокса през цялата година, така че ви благодаря за постоянните ви усилия. Нека продължим да натискаме, все пак днес спечелихме ценни точки“, каза Хамилтън.

Шефът на Мерцедес Тото Волф защити действията на германския отбор по време на надпреварата на пистата Зандвоорт.

„Сутринта обмисляхме да рискуваме и да се борим за победата в състезанието? Да, понякога поемаме рискове. Той имаше гуми медиум, които бяха на 5 обиколки. Задържането на позицията беше правилното нещо, което трябваше да направи. В крайна сметка това не му се отдаде толкова добре. Честно казано, предпочитам да спечеля състезанието, а не да финиширам втори и трети“, заяви Волф.

„На първо място, Люис беше по-напред. Така че той няма проблем с обаждането. Можехме или да изкараме Люис и да загубим позиция на пистата срещу Верстапен, да оставим Джордж Ръсел извън играта, или да бъдем преметнати. Можеше и да оставим и двата автомобила на пистата. Тогава щяхме наистина здраво да се прецакаме“, продължи Волф. „Просто казах на Люис, че има много повече позитиви, които да вземем. Второ и четвърто място не е много приятно неприятно, но от друга страна имахме добро състезателно темпо.“

Хамилтън звучеше наистина ядосан по радиото, тъй като бе изпреварван от своите съперници. Във връзка с това Волф подчерта, че пилотите изпитват наистина големи емоции в кокпита.

„На първо място ние сме кошчето за боклук за пилотите. Те са силно емоционални. Разбирам това, защото в един момент имаш шанс за победа, а в друг губиш няколко позиции. Всяка емоция излиза наяве. Все пак вие не сте в пилотската кабина и не виждате всичко, което се случва на пистата“, завърши Тото Волф.