Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Раздвижване в Кейптаун относно Гран при на ЮАР

Раздвижване в Кейптаун относно Гран при на ЮАР

39
0
Киалами, ЮАР
Старттът на състезанието на Киалами през 1985 г., снимка: Уилямс

Не е тайна, че Бърни Еклестън с удоволствие би върнал Формула 1 в Южна Африка. Последното състезание там обаче бе в далечната вече 1993 г., когато състезанието се провеждаше на пистата Килами. От тогава до ден днешен имаше спорадични опити за завръщане на Черния континент, които обаче не се увенчаха с успех.

Тези опити станаха особено интензивни през миналата година, когато Еклестън посети страната в рамките на световното първенство по футбол. Сега вече са се появили и първите проекти според „Business Day“, както и организационен комитет в кооперация с „търговски консорциум съставен от експерти в моторните спортове“.

Какъв е точно формата на тази кооперация все още е тайна, но все пак фирмата Cape Town Grand Prix SA разкрива, че консорциумът се води от Дейв Макгрегър, който организира надпреварите през 1992 и 1993 г. Тогава той обаче не успя да задържи Гран при на африканска земя.

Този път той си е поставил целта, да се завърне във Формула 1 с градско трасе, намиращо се в близост до стадион Green-Point, използван по време на световното първенство.

„Повечето хора правят грешката да смята Формула 1 за спорт“, обяснява Макгрегър. „Това обаче не е така. Това е един бизнес, даващ прекрасни възможности за среща между високопоставени бизнесмени.“

Според него шансът проекта да се осъществи възлиза на 70%.