Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разформироваха асоциацията на отборите във Формула 1

Разформироваха асоциацията на отборите във Формула 1

23
0
FOTA,ФОТА

Асоциацията на отборите от Формула 1 (FOTA – Formula One Teams Association) е разформирована.

През февруари се водеха дискусии относно съществуването на организацията, функциите и целта й. FOTA бе създадена преди шест години, за да защитава колективните интереси на екипите. Постепенно обаче от нея се оттегляха тимове, като във финалния вариант членове бяха 7 отбора. Сред липсващите бяха екипите на Ред Бул и Ферари.

Потвърждението за прекратяване съществуването на асоциацията дойде от вече бившия й генерален секретар Оливър Вайнгартен.

Мога да потвърдя, че FOTA бе разформирована в резултат преценката на членовете й относно изискванията към организацията в лицето на политическия и търговски пейзаж във Формула 1 – написа той в Туитър акаунта си.

Асоциацията на отборите бе създадена през 2008 г. по време на особено труден период в спорта. Световната икономическа криза доведе до оттеглянето от Гран при на Хонда, BMW, Тойота. Тогава се обсъждаше ограничаване на бюджетите, каквото бе предложено и от бившия президент на ФИА Макс Мозли. Екипите обаче отхвърлиха неговите идеи и вместо това сключиха помежду си споразумение за лимитиране на ресурсите.

В асоциацията обаче се появиха пукнатини заради неразбирателства между екипите. Ферари и Ред Бул напуснаха през декември 2011 г., Заубер и Торо Росо скоро ги последваха.