Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разнообразните завои в Остин поставят гумите на Пирели пред сериозно предизвикателство

Разнообразните завои в Остин поставят гумите на Пирели пред сериозно предизвикателство

94
0

Средните „медиум” гуми и меките „софт” ще бъдат на разположение на отборите от Пирели за Гран при на САЩ в Остин в края на тази седмица. Изборът е същият както през миналия сезон и по всяка вероятност ще наложи отново на пилотите да направят 2 спирания в бокса за смяна на гуми. Трасето е добре известно с голямата си разлика в надморската височина, която достига 40 метра. Също така първия завой е уникален с голямо изкачване към него и здраво спиране и влизане насляпо, като вътрешната му точка не се вижда.

Като цяло трасето има всякакъв тип завои – бавни, средни, бързи и много бързи, което поставя гумите под най-различни изпитания. Особено натоварващи са бързите завой в сектор 1, които преливат един в друг със смяна на посоката. Времето също е променливо с ниски температури сутрин и доста по-високи следобед. Това прави изборът на оптимални настройки труден.

„Пазарът в САЩ е ключов за нас и е много важно да имаме състезание там, заяви спортният директор на Пирели Пол Хембри (на снимката вдясно). – Трасето съдържа от всичко по малко по отношение на изискванията към гумите. Затова пуснахме софт и медиум типовете. Смятаме, че те са достатъчно гъвкави, за да се справят с широкия набор от изисквания. Конфигурацията на трасето и изборът на гуми предлагат много възможности за изпреварвания и избор на стратегия със сравнително малка загуба на време при преминаването през бокса. Затова може да видим едно много непредсказуемо състезание.

Победител през 2014 г. стана Люис Хамилтън с Мерцедес. Той стартира със софт, след което сложи медиум в 16-ата обиколка, а след това отново заложи на медиум в 33-ата. Очаква се и тази година най-често използваната тактика да бъде с 2 питстопа. Очаква се разликата между двата тима губи като време на обиколка да бъде около 0.8 сек.