Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разочароващ край на сезона за пилотите на Алфа Ромео

Разочароващ край на сезона за пилотите на Алфа Ромео

2224
0
Кими Райконен и Антонио Джовинаци
Кими Райконен и Антонио Джовинаци, снимка Алфа Ромео

Отборът на Алфа Ромео завърши сезон 2021 по най-разочароващия начин. Пилотите на екипа Кими Райконен и Антонио Джовинаци отпаднаха от надпреварата в Абу Даби след технически проблем в техните болиди.

Тази тъжна развръзка сложи край на един труден сезон за Алфа Ромео. Тимът от Хинвил спечели общо 13 точки и финишира на девето място, като зад тях бе единствено екипът на Хаас, който на практика участваше с кола от 2020. Това бе и последно състезание за Райконен и Джовинаци. Световният шампион слага край на своята кариера, а италианецът преминава във Формула Е. На тяхно място през следващия сезон идват Валтери Ботас от Мерцедес и Гуаню Жу, който ще бъде единствения дебютант на стартовата решетка.

„Завършването на състезание с две отпадания винаги е разочароващо, още повече ако е последното за сезона. Наистина искахме да дадем на нашите пилоти по-добро изпращане и да завършим годината със силен резултат. Докато се насочваме към зимната пауза, ще извлечем позитивите от изминалата кампания и ще ги използваме, за да надградим през 2022. Направихме добра стъпка напред, но за съжаление резултатите не го потвърдиха. Пропуснахме някои големи шансове, допуснахме някои грешки и не получихме всичко, което заслужавахме. Има много работа за вършене през зимата. Готови сме за новия сезон и нямаме търпение да видим резултатите от всички усилия, които вложихме в последната година“, сподели директорът Фредерик Васьор.

„Беше много приятно да видя колко много хора, които показват своята признателност, въпреки че състезанието не мина по план. Имахме технически проблем със спирането след спирането в бокса, което означаваше край на надпреварата за мен. Случват се такива неща в състезания, така че резултатът в надпреварата няма да повлияе на това как се чувствам. Щастлив съм да се върна към нормалния живот и го чакам с нетърпение. Разбира се, ще ми липсват много от страхотните хора, които срещнах през последните 20 години. Създадох много спомени, някои от тях добри, а други лоши. Те ще останат с мен завинаги“, сподели Кими Райконен.

„Жалко е да приключим сезона по този начин. Toва бе първото ми отпадане от началото на сезона. Имах добро състезание, бяхме в битка със световен шампион като Фетел и успях да гледам последните обиколки. Битката между Макс и Люис бе страхотна. И двамата заслужаваха титлата. Като цяло денят беше много емоционален, когато Кими се оттегли и всичките неща, които екипът направи за нас. Що се отнася до мен, надявам се скоро да се завърна в шампионата. Сега съм напълно фокусиран върху Формула Е. Щастлив съм от пътуванията и напредъка който постигнах. Дадох всичко от себе си и съм горд с постигнатото до момента“, обясни Джовинаци.