Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разследване установи, че Макс Мозли се е самоубил заради рак в последен...

Разследване установи, че Макс Мозли се е самоубил заради рак в последен стадий

2510
0
Макс Мозли

Макс Мозли се е самоубил, след като е разбрал, че ракът, от който е страдал, е в последен стадий. Бившият президент на ФИА почина на 24 май 2021 г. Новината бе съпроводена от слухове какво точно се е случило. Проведено е официално разследване, фактите от което бяха оповестени снощи.

Мозли е диагностициран с дифузен В-едроклетъчен лимфом през 2019 г. Провел е няколко курса на лечение. Малко след като научава от лекарите, че няма повече варианти и „продължителността на живота му е много ограничена“, 81-годишният англичанин, който освен това постоянно изпитва сериозни болки, взима решение сам да сложи край на живота си. Разследването е установило, че се е свързал с личния си асистент, за да му съобщи плановете си, вечерял е за последно със съпругата си и написал бележка, която е открита на другия ден след смъртта му. Мозли се е застрелял.

Патоанатомът доктор Фиона Уилкокс е стигнала до заключението, че Мозли е взел решението да сложи сам край на живота си заради крайния стадий на заболяването си.

„Той е нямало да предприеме това действие ако не е бил терминалният лимфом“, е заключението от изследването ѝ.

Адвокат по професия Макс Мозли бе президент на ФИА от 1993 до 2009 г. Амбициите му за политическа кариера са осуетени от факта, че е син на Сър Осуалд Мозли – лидер на фашистите във Великобритания през 30-те години на XX век. Затова се насочва в друга посока на развитие. В автомобилния спорт работи за увеличаване безопасността на пистите и надпреварите във всички шампионати. Вследствие на свързан със сексуалния му живот скандал през 2008 г. стана активист, борещ се за по-стриктен контрол на публикуваните в медии материали.