Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разследват Верстапен за превишена с над 30 км/ч скорост в тунел

Разследват Верстапен за превишена с над 30 км/ч скорост в тунел

5572
0

Макс Верстапен може да има проблеми заради публикувано в Инстаграм видео, на което се вижда, че превишава скоростта с над 30 км/ч. Клипът бе в профила на Марк Кокс – треньор по професия и приятел на пилота на Ред Бул. Кратките филмчета в социалната мрежа, качени като т.нар. „стори“ са видими за 24 часа. Точно това обаче все още може да се гледа в YouTube. На екрана на автомобила Aston Martin Valkyrie ясно се вижда, че скоростта достига 124 км/ч, докато Верстапен преминава през тунел на магистрала A8 във Франция. Ограничението там е 90 км/ч. В Инстаграм видеото имало над милион и половина гледания.

Превишената скорост не е единственото провинение на Верстапен. Той е със слушалки в колата, което е забранено. Освен това се движи изцяло в лявата лента. Това също не е позволено при наличието на повече от две пътни ленти освен в случаите, когато се извършва маневра за изпреварване

Разследването на подобни случаи пък е възможно благодарение на факта, че централното управление на френската национална жандармерия има специален отдел, следящ за подобни клипове онлайн. Властите в Монако също са взели под внимание видеото.

На Верстапен му предстои домашната му Гран при на Нидерландия в края на тази седмица. Атмосферата на пистата Зандвоорт ще е малко по-различна, след като местните власти забраниха използването на цветни димки. Оранжевият пушек е заплаха за сигурността, както и за здравето на хората. Миналогодишните призиви за внимателно използване, и то не по време на сесии не донесоха резултат. На практика квалификацията бе прекъсната заради хвърлена димка.

Организаторите на Гран при на Нидерландия имаха и куп други грижи. Получиха заплахи от различни организации за протести. Местните власти взеха мерки да не допуснат такива по време на състезателния уикенд. Таксиметровите шофьори заплашиха да бойкотират надпреварата заради ограничение на услугите им. Достъпът до Зандвоорт с лични автомобили е почти невъзможен.