Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 RB8 ще е напълно нова кола

RB8 ще е напълно нова кола

24
0
Ейдриан Нюи,Кристиан Хорнер,Себастиан Фетел

Феноменалната RB7 излязла изпод „перото“ на Ейдриян Нюи без съмнение бе най-впечатляващата кола през изминалата година. След 19 състезания през този сезон, в Милтън Кийнс вече има 12 купи за победите през годината, както и двете за шампионските титли при пилотите и конструкторите.

Заради забраната на обдухването на дифузьорите, елемент който бе обстойно разработен от Нюи, през 2012 г. ще трябва да бъдат проектирани напълно нови коли, за да бъде наваксана загубата на аеродинамично притискане.

Поради тази причина и концепцията на новия Ред Бул RB8 ще бъде съвсем различна от тази на досегашната кола, както самият Нюи разказа пред Sky Sports News.

„Позициите на ауспусите са единствената впечатляваща промяна за следващата година“, заяви Нюи. „В тази област ние бяхме едни от пионерите и сега ще трябва да се сбогуваме с това наше предимство.

Следващата кола ще бъде различна и затова трябваше да започнем с новата концепция в областта на изпускателната система. Трябваше да се върнем отново на чертожната дъска и да си зададем въпроса, как да оптимизираме новата кола по един различен начин.“

Нюи за разлика от голяма част от колегите си в останалите отбори продължава да разчита преди всичко на старомодния метод на проектиране на дизайна с молив и хартия.

Но дали тази промяна в колите ще събере отборите в по-малки разлики трябва да се изчака според 52-годишният англичанин.

„Трудно е да се каже, дали разликата във времената на обиколка между различните отбори ще бъде намалена. Сега става дума за това, кой ще компенсира най-добре загубата в аеродинамичното притискане и какви ще са новите начини тя да се компенсира.“

Кристиян Хорнер вижда нещата по абсолютно същия начин.

„Забраната на обдухваните дифузьори ще повлияе по различен начин на отборите в челото“, обясни Хорнер. „Все още обаче е трудно да се каже, дали ние ще сме най-сериозно засегнатите от тази забрана.“

Според него във втората част на сезона Макларън са имали предимство в този елемент и са довели ефекта почти до перфектно ниво. Затова било трудно да се предвиди, дали ще има разместване и какво ще е то.

„Ще видим в Мелбърн, кой къде се намира и къде ще е нашето място.“