Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул и Ферари напускат FOTA

Ред Бул и Ферари напускат FOTA

13
0
FOTA,ФОТА

Ред Бул и Ферари се оттеглят от асоциацията на отборите във Формула 1 (FOTA), след като екипите така и не се разбраха относно споразумението за ограничение на разходите. Двата екипа изпратили официални писма до организацията за намерението да прекратят членството си по-рано тази седмица, твърди autosport.com, позовавайки се на високопоставени източници от Милтън Кийнс и Маранело.

Последната среща на FOTA относно лимитирането на средствата, които се харчат от екипите във Формула 1, бе в Бразилия (след отлагане от Абу Даби). Спорове за споразумението се водеха през цялата 2011 г., като дори се твърдеше(неофициално, разбира се), че точно тези два отбора не спазват разпоредбите на асоциацията. От екипите отказаха коментар, а говорител на FOTA потвърди единствено пристигането на две писма с намерения за оттегляне, без да посочва конкретни тимове.

Шефовете на Ред Бул и Ферари Кристиан Хорнер и Стефано Доменикали коментираха преди известно време, че организацията се намира на кръстопът. Италианецът дори попита дали има нужда от нея.

Двата екипа вече няма да са във FOTA от февруари догодина, ако не променят мнението си дотогава, тъй като има срок за предварително двумесечно предизвестие при напускане. Разцеплението се случва в ключов момент, тъй като предстоят преговори за нов договор Конкорд, който управлява отношенията между отборите от Формула 1, административната организация ФИА и собствениците на търговските права CVC Кепитъл Партнърс, представлявани от Бърни Екълстоун.