Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул и ФИА са се разбрали за бюджетния преразход, но отлагат...

Ред Бул и ФИА са се разбрали за бюджетния преразход, но отлагат съобщението заради смъртта на Матешиц (обновена)

3531
0
Ред Бул F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул и ФИА са се разбрали относно предложението на федерацията за санкция по повод бюджетното нарушение, каквото от Париж твърдят, че е допуснал отборът от Милтън Кийнс. Това се говорело в падока на пистата Circuit of the Americas според Ауто Мотор унд Шпорт. Намерението на ФИА и тима било да го обявят в Остин. То обаче било осуетено от смъртта на собственика на екипа Дитрих Матешиц. От федерацията и отбора решили да изчакат няколко дни в знак на уважение към австрийския милиардер, който си отиде на 78 години.

По-рано тази седмица се говореше, че от ФИА са предложили на Ред Бул глоба и 25% намаляване времето за работа в аеродинамичния тунел. Твърдеше се, че екипът не се е съгласил с тази оферта

Самата процедура предизвика множество коментари. Фактът, че от федерацията правят предложение на отбора, когото обвиняват в нарушение, не се приема добре. В случая е установена такава процедура, за да се даде възможност на тимовете, за които проверката е установила несъответствия, да имат шанс да обяснят разходите си. Ако съответният отбор не е съгласен с предложението на ФИА, случаят отива на специална комисия.

От Ред Бул направиха следното изявление:

„Вследствие кончината на господин Матешиц всички разговори относно бюджетния лимит и следващите стъпки от процеса са прекратени до второ нареждане. Срокът за споразумение е удължен и очакваме да подновим разговорите към средата на следващата седмица.“

Вниманието в Ред Бул се измести от разправията за разходите към смъртта на собственика на отбора Дитрих Матешиц. Според швейцарския таблоид „Блик“ дългото боледуване на австриеца, за което се говореше от известно време, е било рак на панкреаса.

„Знаехме, че здравословното състояние на Диди е крайно сериозно“, заяви един от най-близките му хора – Хелмут Марко

„Сега е трудно да се възприеме, че един велик човек си е отишъл толкова скоро. Като признание за идеите му и в името на всичко създадено от него, ние ще продължим да се състезаваме. Той това и искаше. Всички във Формула 1 дължат по нещо на Диди. Неговата визия и доверието му в тима бяха невероятни. Бизнес дейностите му отразяваха една уникална личност. Същевременно той бе изключително скромен“, добави съветникът на Ред Бул в F1.

Тото Волф от Мерцедес каза, че смъртта на Матешиц е загуба за Австрия и света на спорта.

„Матешиц бе най-невероятният предприемач. И то не само заради това, което изгради за собствените си продукт и марка, но и за спорта като цяло. Той направи толкова много къде ли не – във футбола, хокей на лед, всевъзможни екшън дисциплини, както и тук, във Формула 1. Според мен той бе най-големият визионер и завинаги остава част от историята на Гран при“, каза още Волф.