Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул и Форд потвърдиха, че ще работят заедно от 2026 г.

Ред Бул и Форд потвърдиха, че ще работят заедно от 2026 г.

2425
0

Ред Бул и Форд потвърдиха официално, че ще работят заедно за създаването на задвижващи системи за Формула 1 от 2026 г. Президентът и CEO на автомобилната компания Джим Фарли присъства на представянето на тима в Ню Йорк. Завръщането на Форд във Формула 1 бе оповестено от концерна малко по-рано днес, макар че новината всъщност изтече снощи, а за сътрудничеството се говори отдавна.

Фарли отбеляза специално, че за Форд е било от значение в каква посока се развива спортът: устойчив модел и електрификация.

Общото начинание ще се казва Ред Бул Форд Пауъртрейнс. Задвижващите системи, които ще създаде, ще са за отборите на Ред Бул и Алфа Таури за периода от 2026 поне до 2030 г. Форд ще работи с екипа в Милтън Кийнс по електрическата част от агрегата – батерии, електрически технологии.

„F1 е перфектната платформа, на която да демонстрираме технологиите си“, заяви Фарли. „В Гран при могат да се споделят идеи и технологии, които да се виждат от десетки милиони нови купувачи.“

„Фантастично е да приветстваме Форд обратно във Формула 1 чрез това партньорство“, коментира Кристиан Хорнер.

„Като независим производител на двигатели ще е добре да се възползваме от опита на голям производител. Те имат огромна и богата история в автомобилния спорт. От Джим Кларк до Аертон Сена и Михаел Шумахер – имената говорят сами за себе си. За нас в Ред Бул Пауъртрейнс е невероятно вълнуващо да отворим нова глава в тази история като Ред Бул Форд.“

„До 2026 г. има още време, но работата вече започна. Гледаме към бъдещето и продължаващата еволюция на екипа ни“, допълни Хорнер.

През 2026 г. Форд ще е единственият производител автомобилен производител, който ще участва в четири от най-големите шампионати в света: Формула 1, първенството за състезания за издръжливост, IMSA и световния рали шампионат (с М-Спорт).