Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул и поне още един F1 отбор конструират по-лек монокок за...

Ред Бул и поне още един F1 отбор конструират по-лек монокок за втората част от шампионата

3427
0
Ред Бул, гараж, пит, бокс
снимка: Спас Генев

Ред Бул взима драстични мерки за втората част от тазгодишния световен шампионат във Формула 1 и конструира по-лек монокок. Отборът от Милтън Кийнс е със сериозна преднина в класиранията и при пилотите, и при конструкторите след 13 старта. Това обаче не успокоява тима, който влага сериозни усилия в развитието на RB18. Една от тях е конструирането на ново, по-леко шаси. Поне още един отбор работи по същата задача, но не е Мерцедес.

Според публикация в Ауто Мотор унд Шпорт поне половината от болидите този сезон все още са с тегло над минималната граница. Още преди началото на сезон 2022 се лобираше за вдигането ѝ. Това бе направено и ограничението стана 798 кг. Голяма част от отборите хвърлиха сериозни усилия да намалят теглото на колите си. Ред Бул RB18 бе една от колите са най-сериозни килограми. От Милтън Кийнс успяха постепенно да свалят значително теглото, но не и да стигнат минималната граница.

Новият монокок на Ред Бул ще трябва да премине тестовете за хомологация на ФИА

След дискусиите преди началото на сезона 9 от 10 отбора гласуваха за увеличаване на теглото. От Ред Бул и Мерцедес дори искали вдигане с двуцифрени килограми. ФИА отхвърли това им желание, за да намали косвената санкция за Алфа Ромео. Екипът от Хинвил единствен бе създал автомобил с тегло на посочената първоначално от правилата граница. Впоследствие C42 достигна новия лимит с добавянето на баласт.

Според информацията на Ауто Мотор унд Шпорт след половингодишни усилия 9 от 10 коли пак са с „наднормено тегло“. Най-много са свалили Астън Мартин и Уилямс с B-версиите на болидите си. Почти всички обаче продължават да се борят с този проблем. Твърди се, че Мерцедес е с 8 кг над лимита, Ред Бул – 7, Хаас и Макларън – с по 3 кг, Алпин – с 2. Няма информация за Ферари и Алфа Таури. В Ред Бул от доста време вярват, че F1-75 на Скудерията е близо до минималното тегло. За да не оставят нищо на произвола на съдбата, в Милтън Кийнс са решили директно да направят нов монокок.

Източник от Мерцедес е заявил пред немското издание, че осемкратните световни шампиони не са другият отбор, който прави нов монокок

„Това би било твърде скъпо. Не само заради краш тестовете. Трябва да се направят три нови шасита, струващи допълнителни 2 милиона“, твърдят от Бракли.

Въпросът за разходите изобщо не е отпаднал като грижа за отборите от Формула 1, въпреки че бюджетният лимит бе вдигнат за 2022 г.