Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул – началото на историята III

Ред Бул – началото на историята III

33
0

Първото и най-запомнящо се нещо от появата на Ред Бул във Формула 1 бе невероятният дух на отбора и твърдата решимост да се забавляват, независимо от резултатите. А първата видима проява бяха партитата и моторхоумът, наречен Енергийната станция. От тогава досега тя порасна няколко пъти, вече приютява и Торо Росо, но духът остана.

Този материал отбелязва появата именно нейната поява и е публикуван в списанието ни през пролетта на 2005 г.

 

 

Преди няколко години Макларън събраха очите с уникалния си комуникационен център – хай-тех сградата, която се сглобява за всеки старт. Тази година обаче билдингът на Сребърните изглежда направо скромен пред онова, което демонстрира Ред Бул.

Така наречената „Енергийна станция“ е творение от стомана и стъкло на три етажа с огромна тераса с хидравличноуправляем покрив. Той може да се сваля в случай на дъжд или прекалено силно слънце. С дизайна и интериора се е занимавала австрийската компания Киц Ексклусив. Пространството е огромно, съоръжението разполага с 2 бара и неизброимо количество усмихнати хостеси.

– Ред Бул винаги е на върха – лаконично коментира шефът на тима Кристиан Хорнер, който лично разведе Еклестън из залите на Имола.

– Приложихме различна философия при този моторхоум – обяснява Клаудио Хац, дизайнерът на интериора. – Фактът, че цялата структура трябва да се сглобява и разглобява при всеки европейски старт, като понякога операцията се извършва два пъти в последователни седмици, беше най-голямото предизвикателство. Функционалността бе върховият ни приоритет – обърнахме повече внимание на това, отколкото на чистия дизайна. Стъклените врати например са направени със специални силикати, така че да не се счупят при постоянното отваряне.

За „дебюта“ 40 души бяха прекарали 3 дни в сглобяване. Тяхната бройка обаче ще намалее до 25, а „строенето“ ще отнема вече „само“ 2 дни. Сградата се транспортира с 9 камиона, домът на Макларън се пренася само с 4. По 2 електротехници и механици дежурят на смени, за да подсигурят функционирането на моторхоума. 5 готвачи се грижат за храната. В събота ще е традиция да гостува истински „grand chef“. На Имола това бе Роланд Третл, който пък гостува този месец във фамозния ресторант Хангар 7 на Ред Бул в Залцбург. Той и колегите му приготвят ястия, в които често гарнитурата е по-голяма от същинската храна, но е въпрос на престиж да хапнеш нещо!

– Вървях си през падока в четвъртък, малко след като пристигнах на пистата и всичко изглеждаше нормално. После видях тази огромна сграда и се шашнах. Когато осъзнах, че е нашата, започнах да се смея! – коментира Витантонио Лиуци. – Невероятно е и отвън, и отвътре. Стаите ни са по-хубави от моята в къщи! А, да! И пак имаше толкова много момичетата. Обаче този път трябваше да съм сериозен и нямах достатъчно време за тях, нали щях да карам.

Колегата му Кристиян Клийн пък с изумление установи, че душовете в стаите са със специална система, която сменя цвета в банята на всеки няколко секунди.

– Кой ли болен мозък е измислил подобно нещо? – риторично, но с удоволствие отбеляза австриецът.

Някои неща остават просто трябва да се видят… А Енергийната станция на Ред Бул определено е едно от тях. Още повече, че там спокойно може да се изкара целия уикенд, а домакините канят всеки в падока като в гръцки ресторант.