Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул не мисли да търси Хонда при проблеми с двигателя за...

Ред Бул не мисли да търси Хонда при проблеми с двигателя за 2026 г. Марко: Агрегатът трябва да работи

1756
0
Хонда F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул не мисли за вариант да продължи да работи с Хонда ако задвижващата система, която подготвя за използване от сезон 2026, не работи достатъчно добре. Съветникът на тима от Милтън Кийнс Хелмут Марко бе категоричен, че двигателят трябва да работи. Според него проектът върви по план.

„Нашият двигател трябва да работи. От сезон 2026 ще се състезаваме със собствена задвижваща система. Дотогава искаме да получаваме максимума от Хонда. Това е моя сделка и ще продължа да се грижа за нея“, заяви Марко

„Сега всичко е организирано така, че не ми се налага да пътувам до Япония между състезанията. Достатъчно е, че ще съм на 24 старта, един от които така или иначе е там. Бих могъл да си кажа, че натоварването е голямо, че ще е трудно. Но след това си мисля колко красива е Австралия и нямам търпение за пътуването до Мелбърн. Върша си работата за Ред Бул Рейсинг от 11 преди обяд в петък до неделя вечер и ми доставя удоволствие.“

„Иначе за нашия мотор още сме далеч от използване в състезателни условия, но всичко върви по план. Представянето и проектът се развиват според очакванията ни“, добави Марко.

Преди коледно-новогодишните празници Марко имаше среща с ръководството на компанията Ред Бул относно бъдещето си в нея. Той каза, че ще продължи да работи както досега.

„Срещите преминаха в положителен дух. Всичко ще продължи според плановете“, заяви австриецът, който в края на април ще навърши 81 години

Участието и влиянието на Хелмут Марко в академията на Ред Бул за млади пилоти обаче ще бъдат намалени. През сезон 2023 австриецът отново бе в дъното на решенията, свързани с поддържаните от компанията състезатели. Особено шумно бе отразено уволнението на Ник де Врис от Алфа Таури. При обобщенията на състезателната година в края на 2023-та бившият пилот от Формула 1 Гийдо ван дер Гарде бе попитан дали Даниел Рикиардо е доказал, че от Ред Бул са били прави да го сложат на мястото на Де Врис.

„На хартия изглежда, че е така. Но това възприятие не е напълно честно. Не забравяйте, че в началото на сезона болидът на Алфа Таури бе ужасен. Юки Цунода също не можеше да се справи с колата. Ник имаше проблеми и бе под огромно напрежение след едва няколко старта. Знаем колко е трудно, когато Хелмут Марко крещи всеки уикенд, че представянето трябва да е по-добро, че трябва да е по-бърз и да е пред Цунода, защото се предполагало, че е лидер на екипа. В някакъв момент се пречупваш“, сподели Ван дер Гарде.