Начало Избрани Ред Бул не позволява на Верстапен да кара на Нордшлайфе

Ред Бул не позволява на Верстапен да кара на Нордшлайфе

3366
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен; снимка Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул не позволи на Макс Верстапен да кара на Нордшлайфе. Двукратният световен шампион се надяваше да участва в демонстрационното шоу на тима през септември и се надяваше да покара болид от F1 на историческото германско трасе. От Ред Бул обаче са категорично са отхвърлили молбата на нидерландеца.

Ред Бул ще организира специално събитие. То носи името „Ред Бул Формула Нюрбургринг“ и ще се проведе на 9 септември. Шоуто служи като подгряване на надпреварата „12 часа на Нюрбургринг“, която се провежда същия уикенд

Специални гости на демонстрационното събитие на Ред Бул ще бъдат Себастиан Фетел и Даниел Рикиардо. Двамата ще карат по-стари болиди на екипа от Милтън Кийнс и ще обиколят пистата Нюрбургринг-Нордшлайфе.

Верстапен призна, че е попитал дали може да участва в демонстрационния пробег на Нордшлайфе след като е разбрал за събитието. За съжаление, молбата на нидерландеца шампион е била отхвърлена от д-р Хелмут Марко.

„Исках да го направя, но Хелмут не ми разреши“, сподели Верстапен. „Той знаеше, че ще се опитам да стигна до предела. Да ви кажа честно с удоволствие щях да го направя.“

Запитан дали се е опитал да убеди Марко да му позволи да се присъедини към екипа на Нордшлайфе, Верстапен призна, че не се е опитвал да наложи въпроса.

„Не исках да създавам излишни проблеми. Чух, че това нещо се подготвя, а Хелмут седеше на масата. Когато това стана, той дойде към мен и ми каза: „Не, не, няма да го правиш“, добави пилотът на Ред Бул.

F1 се състезаваше на Нордшлайде в периода 1951-1976 г. След това трасето е извадено от календара на спорта, тъй като е определено за прекалено опасно

През 2007 г. Ник Хайдфелд о влезе в историята като първият пилот от повече от тридесет години, който преодолява Нюрбургринг Нордшлайфе със съвременен автомобил от F1. Гераманецът бе зад волана на БМВ Заубер. Въпреки това настоящият рекорд за обиколка на Нордшлайфе се държи от Тимо Бернхард и прототипа Porsche 919 Hybrid EVO. Германецът записа обиколка за 5:19.54 мин. през 2018 г.

Фетел и Рикиардо ще правят демонстрационни обиколки на Нордшлайфе и няма да натискат максимално. Верстапен обаче призна, че би се изкушил да подобри рекорда за обиколка на пистата.

„Определено щях да опитам. Но тук не ви трябват демонстрационни гуми, а някои подходящи гуми, което не е позволено от правилата“, каза Верстапен. „Също така е рисковано да карате там. Всичко зависи от това дали ще останете на пистата или ще ударите бариерата. Но обикновено това не е планът, разбира се. Надявам се, че един ден ще мога да го направя такова нещо“, завърши Макс Верстапен.