Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул не съжаляват за изгубената титла при конструкторите

Ред Бул не съжаляват за изгубената титла при конструкторите

2261
0
Ред Бул
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул не съжаляват за изгубената титла при конструкторите през сезон 2021. Това каза шефът на тима от Милтън Кийс Кристиан Хорнер. Британецът не би заменил престижа на пилотската титла с допълнителните пари, които се получават при триумф в конструкторския шампионат. 

Верстапен спечели първата си световна титла след много противоречив финал на Гран при на Абу Даби. Пилотът на Ред Бул смени своите гуми след като на пистата излезе кола за сигурност. Веднага след рестарта на надпреварата Макс изпревари безпроблемно Люис в последната обиколка, което му донесе победата в шампионата.

Въпреки успеха си, Ред Бул загуби от Мерцедес борбата при конструкторите. Отборите от F1 често са в конфликт за това кое първенство е по-важно за тях. Феновете винаги се интересуват повече от пилотската битка. От друга страна екипите печелят приходите от търговските права въз основа на резултата си в конструкторския шампионат. Това означава, че бонусите на персонала повече зависят от това къде е завършил съответния тим в отборното класиране.

По този начин Ред Бул ще получат по-малко финансови средства заради второто си място в тази класация. Хорнер даде да се знае, че това няма да промени нищо в обстановката и представянето на австрийците.

„Конструкторите са там, където са парите. Там се разпределят приходите, които идват в спорта, въз основа на представянето ви в шампионата. Всеки служител в нашия отбор, а вероятно и във всички други отбори е възнаграден за това къде се намира в шампионата при конструкторите“, каза Хорнер.

„Очевидно пилотите имат повече популярност и престиж. Според мен нито един служител в нашия бизнес не би заменил първото място при пилотите с това при конструкторите“.

Кристиан заяви, че реакциите във фабриката на Ред Бул са показали колко означава титлата на Верстапен за целия персонал.

„Трябваше да видите каква беше реакцията, когато Макс влезе във фабриката. Всички са толкова горди от това, което е постигнал. Разбира се конструкторите имат огромно значение поради разпределението на приходите. Говорим за разлика от няколко милиона долара между първо и второ място. Но престижът на първенството при пилотите е по-важен. Това е този, който наистина искаш. Затова постигането на това нещо означава толкова много за нас“.

Хорнер вярва, че прекратяването на доминацията на Мерцедес в турбо-хибридната ера го накарал да се почувства все едно Ред Бул е спечелил първа титла в своята история. 

„Това е толкова специален момент Все едно досега не сме печелили нито една титла. Да успеем да излезе начело с триумф в най-силния автомобилен шампионат е изключително горд момент за нас. Много сме горди с това, което Макс е постигнал“, завърши Кристиан Хорнер.