Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул не желаят ФИА да контролира разходите в F1

Ред Бул не желаят ФИА да контролира разходите в F1

22
0
Кристиан Хорнер,Мартин Уитмарш

Ред Бул не желаят ФИА да контролира разходите във Формула 1, стана ясно през последните дни. По време на уикенда за Гран при на Австралия се разбра, че отбори от Гран при са изпратили на световната федерация писмо с молба организацията да упражнява надзор над харчовете на тимовете. На конкретен въпрос по темата на една от пресконференциите на Албърт парк обаче, присъстващите шефове (Ерик Булие на Лотус, Рос Браун на Мерцедес и Адам Пар на Уилямс) избегнаха пряк отговор кой е или не е подписал изложението.

Впоследствие Кристиан Хорнер заяви, че контролът на разходите спокойно може да се осъществява посредством техническите и спортни правила. Според него споразумението, сключено между отборите, не е правилният начин да се търси пестене на средства.

ФИА не би трябвало да се замесва, тъй като всичко е много сложно и объркано – заяви Хорнер.

Ред Бул и Ферари напуснаха асоциацията на тимовете във Формула 1 в края на 2011 г. Това им действие се свързва отскоро с плановете на управляващия търговските права на спорта Бърни Екълстоун, който планира пускане на акции на борсата, превръщане на Скудерията в акционер и отделяне на повече пари за тима на Дитрих Матешиц. Официалният повод обаче бе именно неразбирателството относно споразумението за ограничаване на харчовете.

Почти през цялата 2011 г. се носеха слухове, че точно Ред Бул и Ферари не спазват договорката. От Милтън Кийнс винаги са отричали подобни действия, въпреки че не за първи път изразяват несъгласие с останалите в падока. Интересното е, че Ферари са подписали изпратеното до ФИА писмо за разлика от Ред Бул и Торо Росо.

Хорнер твърди, че не е виждал изложението и не е бил молен да сложи подписа си под него.

Контролирането на неща като това колко хора да има един тим на писта, количеството двигатели, скоростни кутии, лимитирането на тестовете са ясен и прозрачен начин за следене на разходите – заяви англичанинът пред ВВС Спорт. – В Ред Бул не толерираме фриволното харчене и имаме желание като всички останали да управляваме изразходваните средства. Опитите това да стане чрез споразумение обаче са погрешни и пълни с проблеми.