Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул обмислят привличането на Фернандо Алонсо

Ред Бул обмислят привличането на Фернандо Алонсо

28
0
Себастиан Фетел,Фернандо Алонсо

Ред Бул обмислят привличането на Фернандо Алонсо в шампионския екип, се твърди след уикенда за Гран при на Унгария. Слух за разговори в тази посока се появи още в петък, когато мениджърът на двукратния световен шампион Луис Гарсия Абад бе засечен на среща с шефа на екипа от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер.

Ред Бул и Абад все пак заявиха, че дискусиите има са били единствено относно бъдещето на другия клиент на агента – Карлос Сайнц младши. Синът на рали шампиона Карлос Сайнц кара в тестовете за млади пилоти на Силвърстоун за двата екипа на Дитрих Матешиц.

Досега се смяташе, че за мястото на Марк Уебър (австралиецът напуска отбора и спорта в края на настоящия сезон) фаворитите са двама – Кими Райконен и Даниел Рикиардо. Финландският пилот на Лотус обясни на Хунгароринг, че дори количеството PR ангажименти (в Ред Бул те са доста, докато в Енстън се стараят всячески да облекчат програмата му) няма да повлияят на решението къде да кара през 2014 г. В Милтън Кийнс пък нямат проблем със заплатата му – потенциално значително по-висока от парите, които би взел Рикиардо. Шефът на отбора Кристиан Хорнер бе категоричен, че парите дори не са част от дискусиите. Даниел от своя страна получи одобрение лично от Матешиц за представянето си на теста на Силвърстоун, а Хорнер допълни, че много добре се адаптирал към всичко в Ред Бул.

Включването на Алонсо в обсъжданията обаче променя цялата ситуация, а и австрийският милиардер, и началникът на тима му обясниха, че решението ще бъде обявено скоро след лятната пауза в F1.

Каквито и да са разговори между които и да са пилоти и отбори винаги ще са поверителни. Но към мястото (в нашия тим) проявиха интерес доста състезатели – заяви Хорнер в Унгария в отговор на въпрос дали ще отрече провеждането на дискусии с Алонсо или дали ще отхвърли възможността испанецът да стане част от Ред Бул догодина. – А дали той (Алонсо – б.р.) е достъпен? Според мен не. Питайте него – допълни той.

Последните реплики се отнасят до факта, че испанецът има договор с настоящия си екип Ферари до края на 2016 г. Точно това изтъкна и шефът на Скудерията Стефано Доменикали. В Маранело обаче са наясно, че трябва да подобрят представянето на F138 и като цяло да се трудят за силен автомобил, за да задържат двукратния световен шампион.

Трябва да си свършим работата. Точка. Това се отнася за всички, не само за него – добави Доменикали.

Намесването на Алонсо като кандидат за свободния от края на сезона кокпит в Ред Бул се случва точно в момента, когато Формула 1 излиза в лятна почивка – следващата надпревара е след месец, в края на август. Досега по-честият вариант на слух по време на така наречения „silly season“ бе да се спряга името на Себастиан Фетел за място във Ферари. Президентът на Скудерията Лука ди Монтедземоло определено харесва трикратния световен шампион и нееднократно споделя, че би желали да го види в червен болид, но с едно особено важно уточнение: ако по някаква причина Алонсо се оттегли. Маркизът заяви преди време, че изобщо не му трябват два петела в един кокошарник и отхвърли възможността германецът и испанецът да станат съотборници в тима му.

На въпрос каква би била динамиката в едно евентуално партньорство между Фетел и Алонсо, Хорнер заяви:

Интересна. В крайна сметка трябва да мислим кое е най-правилно за тима. Необходимо е пилотите, които ще карат за екипа през следващия сезон, да са точния вариант. Миналата седмица се спекулираше относно Кими. Сега на ред е Фернандо. Нашата цел е да изберем комбинацията с двамата най-бързи пилоти, които можем да имаме, които ще работят добре заедно и ще постигнат най-добрите резултати за отбора.