Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул откри причината за проблемите със спирачките на Верстапен

Ред Бул откри причината за проблемите със спирачките на Верстапен

5031
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул откри причината за проблемите със спирачките на Макс Верстапен. Според Хелмут Марко, повредата е била свързана с нови накладки, които са били поставени преди началото на Гран при на САЩ.

Верстапен триумфира в снощната надпревара в Остин. Пилотът на Ред Бул потегли шести, но успя да си пробие път напред без особени проблеми. С напредване на обиколките Верстапен отново контролираше събитията и изглеждаше, че ще запише още един рутинен успех.

Във втората половина от състезанието Верстапен съобщи за проблеми със спирачките. Трикратният световен шампион водеше доста разгорещен разговори по радиото със своя състезателен инженер Джанпиеро Ламбиазе

В последната фаза на надпреварата Верстапен намали темпото, което позволи да бъде застигнат от Люис Хамилтън. Състезателят на Мерцедес финишира на около 2 сек. зад нидерландеца и дори предположи, че е можел да изпревари своя съперник, ако са оставали още няколко обиколки. В крайна сметка обаче Макс задържа първата позиция и записа победа №50 в кариерата си, докато Хамилтън бе дисквалифициран.

Съвсем логично, Ред Бул прегледа обстойно колата на Верстапен след края на Гран при на САЩ. Според Хелмут Марко, екипът е открил причината, довела до проблемите на 26-годинишия състезател.

„Бяхме сменили спирачните накладки няколко часа преди старта. По някакъв начин те се влошиха бързо по време на състезанието“, сподели Марко.

„Това промени усещането на Макс. Понякога той спираше предимно с предната част на автомобила, а понякога предимно със задната. Това му пречеше да кара на лимита. Въпреки това той се справи майсторски с тези проблеми“, добави съветникът на Ред Бул.

Марко също така каза, че успехът в Остин е бил един от най-трудните за Макс през последната година.

„Казахме му да спечели една [позиция] на старта, а след това да ги изпреварва един по един. От тази гледна точка се справихме много добре. От друга страна, това със сигурност беше най-трудното състезание за годината“, завърши д-р Хелмут Марко.

Междувременно се появи информация, че Джейкс Денис може да кара автомобил на Ред Бул в Абу Даби. Световният шампион във Формула Е се очаква да вземе участие в първата свободна тренировка на пистата Яс Марина. Освен Денис, Ред Бул ще предостави своя автомобил на протежето си Исаак Хаджар. Състезателят от Формула 2 ще кара колата на Алфа Таури този уикенд в Мексико Сити.