Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул отстрани Юри Випс заради расистка реплика и разследва случая

Ред Бул отстрани Юри Випс заради расистка реплика и разследва случая

3208
0
Юри Випс
Юри Випс; снимка: снимка: Ред Бул Контент Пуул

Юри Випс е отстранен незабавно от академията на Ред Бул и започва разследване заради казана от 21-годишния пилот расистка реплика. Късно във вторник се е появил видео от стрийм на живо в Туич. По време на игра на Call of Duty, в която е участвал и друг член на академията – Лиам Лосън – Випс казал „bitch n***ger“. Малко след това е публикувано изявление на Ред Бул.

„Ред Бул Рейсинг незабавно отстранява младшия си пилот Юри Випс от всякакви задължения с екипа. Ще се проведе пълно разследване на инцидента“, се казва в изявлението.

В допълнение се посочва, че организацията осъжда расисткия език и практикува политика на нулева толерантност към подобен начин на изразяване или поведение.

Випс публикува извинение в Инстаграм.

„Искам безрезервно да се извиня за обидния език, използван по време на живия стрийм на игра по-рано днес (във вторник – б.р.). Подобен език е напълно неприемлив и не показва ценностите и принципите, които изповядвам. Дълбоко съжалявам за действията си – това не е примерът, който искам да давам. Изцяло ще съдействам на разследването“, написа той.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jüri Vips (@juri_vips)

Випс, който на 10 август ще навърши 22 години, е естонски пилот, който този сезон се състезава с отбора на Хайтех във Формула 2. Официален резервен състезател е на Ред Бул в F1. За първи път участва в официална Гран при сесия в Испания през май. До 2015 г. се състезава на картинг. През 2017-та печели немския шампионат Формула 4. От 2020 г. кара във Формула 2, където най-доброто му класиране в първенството до момента е шестото място от сезон 2021.