Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул потвърдиха официално Рикиардо за свой пилот през 2014 г. (видео)

Ред Бул потвърдиха официално Рикиардо за свой пилот през 2014 г. (видео)

85
0
Даниел Рикиардо, Себастиан Фетел
снимка: Ред Бул

Даниел Рикиардо ще заеме мястото на Марк Уебър през следващия сезон във Формула 1, потвърдиха официално от екипа на Ред Бул. Съобщението бе направено в шоуто Sport und Talk по австрийската телевизия Servus TV на Дитрих Матешиц.

Въпросът кой ще е съотборник на Себастиан Фетел през 2014 г. бе една от най-обсъжданите теми в падока от края на юни, когато Уебър обяви, че в края на настоящата състезателна година напуска Гран при. Той самият заяви наскоро, че решението е взето и то е добро за Австралия, след което последваха опровержения от шефа на тима от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер, както и от самия Рикиардо.

С мястото на Марк бяха свързвани най-упорито имената на Даниел и Кими Райконен. Малко преди Гран при на Белгия обаче мениджърът на финландеца Стив Робъртсън обяви, че разговорите с Ред Бул са били прекратени без резултат.

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо също бе замесен в ситуацията, въпреки че има договор с Ферари.

Чувствам се много, много добре в момента и очевидно се вълнувам сериозно – коментира Рикиардо. – Надявах се това да се случи от момента, когато дойдох във Формула 1 през 2011 г. С течение на времето вярата ми нарасна. Постигнах някои добри резултати и Ред Бул взеха това решение, което е страхотно за мен. Догодина ще съм с шампионски отбор, с безспорно най-добрия тим и от мен ще се очаква определено представяне. Готов съм за това. Не съм тук, за да карам някъде около десето място – искам най-добрите резултати и за себе си, и за отбора. Бих искал да благодаря на екипа за това, че ми дава възможност да демонстрирам какво мога. Познавам тима доста добре още откакто бях резервен пилот през 2010 г., а това ще направи преминаването ми там по-лесно. Да се изправя срещу Себастиан Фетел ще е невероятно и очаквам това предизвикателство с нетърпение. Целта ми сега ще е да завърша сезона колкото се може по-силно заедно с Торо Росо. След това ще се съсредоточа изцяло върху догодина и следващата стъпка в кариерата ми.

Хорнер заяви от своя страна, че е фантастично Ред Бул да привлекат Рикиардо, който е много талантлив, отдаден на работата си млад пилот.

Беше наистина логично да изберем Даниел. Той се присъедини към Ред Бул Джуниър Тийм през 2008 г. Във Формула 3 и в световните серии Рено видяхме, че е в състояние да печели надпревари и шампионати. Изпъкваше във всяка от тези категории и следяхме прогреса му с интерес. Даниел притежава всички необходими качества, за да кара в отбора ни: страхотен талант и е чудесна личност – с него е прекрасно да се работи. Той вече знае какво очаква отборът от него. Ще се учи бързо, а с привличането му ние всъщност реализираме един средно- до дългосрочен план за бъдещето си. Мястото в екипа ни е великолепна възможност и според мен Даниел е бъдеща звезда – допълни англичанинът.

Техническият шеф на Ред Бул Ейдриан Нюи обясни от своя страна, че в тима са разгледали и двете опции за пилот. Първата бе да привлекат състезател с опит – някой, който гарантирано да постига резултати на определено ниво. Втората бе да се вземе по-млад състезател, който да се развие в тима.

Заключихме, че Даниел е най-обещаващ от младите момчета. Освен това изборът пасва добре на Ред Бул, тъй като той е част от джуниър програмата на тима. Решението всъщност ми напомни за подобна ситуация по времето, когато бях в Уилямс. Найджъл Менсъл напускаше и ни трябваше пилот за мястото до Ален Прост. Можехме да запазим Рикардо Патрезе или да заложим на по-млад състезател на име Деймън Хил, който тогава бе тест пилот на отбора. Според мен е добре да се влее свежа кръв и да се дава шанс на обещаващи момчета – каза още Нюи.