Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул празнуват четвърти двоен триумф

Ред Бул празнуват четвърти двоен триумф

45
0

Още един двоен триумф записа Ред Бул в последния старт за 2009 г. във Формула 1. На новата писта Яс Марина Бей Себастиан Фетел победи, изпреварвайки съотборника си Марк Уебър с почти 18 секунди.

– Потеглих добре, но не достатъчно, за да изпреваря Люис [Хамилтън], а след това бях изненадан, че съм толкова близо до него. Но пък знаехме, че сме малко по-тежки и можем да го стигнем, особено в последния сектор. Колата днес бе истинска мечта. След отпадането на Люис имах аванс пред Марк и Дженсън [Бътън], сам си диктувах темпото. Да обобщя сезона? Бих казал ту добре, ту не чак толкова, сега сме много силни и току-що взехме четвърта двойна победа, така че поздравления за тима. Перфектно е да приключиш годината така! – заяви възторженият Фетел след финала.

Уебър се сбута след старта с Рубенс Барикело, но при сблъсъка се строши част от предното крило на бразилеца. Въпреки притесненията му за спукана гума, се оказа, че няма последствия за неговия болид.

Не вървях особено добре с по-меките гуми, точно както беше и в петък. Предпочитах стабилността на твърдия тип. Към края Дженсън стопи преднината ми. Знаех, че имаме малко предимство откъм максимална скорост, но не чак толкова голям. Внимавах с точките си на спиране. Битката беше добра и чиста, на ръба – признание за това как Дженсън кара през целия сезон. Благодаря на отбора си за търпението в началото на годината, когато все още се възстановявах от инцидента си. Ред Бул могат да са горди от постигнатото – категоричен бе австралиецът.

По-хубав финал на сезона никой в тима не можеше да си представи, сияеше и шефът на екипа Кристиан Хорнер. Хората му се справиха до края без да използват допълнителни двигатели, въпреки критичната ситуация при агрегатите, за което отправиха специални благодарности на Рено.

– Втори сме при конструкторите, имаме повече точки от далеч по-опитни отбори като Макларън или Ферари – отбеляза главният инженер по поддръжка на пистата Фабрис Лом. – Всички работихме като отбор и общите ни усилия позволиха да не ползваме повече от осемте разрешени мотора. А Себастиан спечели две победи, след като му оставаха само два агрегата! Аз съм горд от екипа си в Рено, работил с Ред Бул на тестове и надпревари – те бяха фантастични.
В крайните класирания за 2009 г. Фетел е втори с 84 точки, Уебър – 4-и с 69,5, а Ред Бул са вицешампиони при конструкторите със 153,5.