Начало Други Ред Бул изтегля участието си от DTM

Ред Бул изтегля участието си от DTM

1440
0
Ред Бул и DTM
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул изтегля участието си от DTM. Австрийската компания за енергийни напитки взе решение да си тръгне от немския автомобилен шампионат след идването на ADAC.

Ръководството на Ред Бул в Австрия спря програмата си DTM за 2023 г. По този начин се слага край на участието на авестийския гигант в производството на енергийни напит като собственик на отбор.

Преди няколко месеца Ред Бул даде зелена светлина на плановете си за продължаване на участието в DTM през следващата година. Очакваше се компанията да наеме от AF Corse два нови автомобила Ферари 296 GT3.

Тази година Червените бикове участваха в DTM с две коли Ферари 488 GT3 Evo. Единият от тях бе с цветовете на Ред Бул с пилот Фелипе Фрага. Другият бе с оцветяване на Алфа Таури с пилот Ник Касиди. Двамата спечелиха общо три победи. Фрага триумфира във втория старт на пистата Норисринг, докато Касиди бе първи във втората надпревара на Спа-Франкоршамп и първата надпревара на пистата Ред Бул Ринг.

Съвсем неочаквано DTM претърпя изненадваща промяна в собствеността на шампионата преди няколко седмици. Това се случи след като главният изпълнителен директор на ITR Герхард Бергер продаде правата за промотиране на германския автомобилен клуб ADAC, което в крайна сметка предизвика промяна в мнението на Ред Бул.

Решението за отмяна на проекта на австрийците не е толкова голяма изненада. Именно Бергер беше в основата на завръщането на Ред Бул в DTM през 2021 г. Сега бившият пилот от F1 вече няма да бъде в ръководството на шампионата след идването на ADAC.

Бергер има дългогодишни отношения с Ред Бул. които продължават няколко десетилетия. Австриецът е първият спортист, спонсориран от марката в края на 80-те години на XX век. След това той е съсобственик на тогавашния отбор на Торо Росо в периода 2006-2008 г.

Австриецът дори намекна в скорошно интервю, че оттеглянето му от собствеността и управлението на DTM може да означава край на участието на Компанията за енергийни напитки.

„Ред Бул е много свързан с мен като личност чрез почти четиридесетгодишното партньорство:, каза Бергер. Следователно напускането може да се случи. Разбира се, всичко зависи от ръководството в Австрия.“

Напускането на австрийската компания означава край и на участието на AF Corse. Италианците едва ли ще предоставят някой от своите автомобил на някой от другите екипи. В допълнение Фелипе Фрага и Ник Касиди едва ли ще останат част от DTM през 2023 г. Бразилецът ще се състезава в сериите Stock Car Pro Series в своята родина. В същото време новозеландският му колега участва във Формула Е с екипа на Енвижън Рейсинг.