Начало MotoGP News Ред Бул прекратява сътрудничеството си с Хонда в MotoGP

Ред Бул прекратява сътрудничеството си с Хонда в MotoGP

251
0
Ред Бул и Хонда в MotoGP
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул прекратява сътрудничеството си с Хонда в MotoGP. Това твърдят източници, близки до заводския екип на японците. Според тях, австрийската компания няма да работи с HRC след приключването на настоящия сезон и ще последва Марк Маркес в отбора на Грезини Дукати.

Ред Бул има дългогодишно партньорство с тима на Репсол Хонда в MotoGP. Австрийците работят с тима от 2006 г. насам. През годините сътрудничеството между двете компании става все по-голямо

Въпреки че работят заедно от сезон 2006, логото на Ред Бул се появи на моторите на Хонда едва през 2015 г. Това е точно две години след дебюта на Маркес в MotoGP и спечелването на двете поредни световни титли.

Логото на Ред Бул присъства върху моторите на Репсол Хонда вече девети пореден сезон. Очакванията са обаче това да спре след старта във Валенсия. Това е така заради договорът Ред Бул с японския производител. Оказва се, че той включва клауза, която позволява на компанията за енергийни напитки да развали споразумението, в случай че Маркес си тръгне.

В началото на октомври стана ясно, че Маркес напуска Хонда още тази година. Последното участие на испанеца с марката ще бъде по време на специално събитие на Хонда, което ще се проведе през декември на пистата Мотеги. От началото на следващия сезон шесткратният световен шампион ще кара в тима на Грезини Дукати. Неговият съотборник ще бъде брат му Алекс.

След решението на Маркес се разбира, че от Ред Бул са съобщили на Хонда, че сътрудничеството ще бъде прекратено съвсем скоро. Сделката между австрийците и HRC предвиждаше, че тя може да бъде прекратена в случай, че японците загубят Марк. Има и друга клауза, която е много по-неприятна. Според нея, заводския отбор на Хонда няма право да сключва договор с друга компания за енергийни напитки до началото на 2025 г.

Източник от Хонда потвърди, че Ред Бул ще приложи клаузата, която прекратява работата с HRC. Същевременно пилотите на марката няма да може да носят логото на „Червените бикове“ в MotoGP. Това важи както за заводския, така и за сателитния тим на LCR.

В допълнение към напускането на Ред Бул, източници от Хонда заявиха, че приносът на други партньори може да бъде намален. Има предположения, че дългогодишният основен партньор на тима- Репсол- може да си тръгне след края на настоящото споразумение, което изтича след година. Испанската петролна компания работи със заводския тим на HRC повече от 25 години.

Напускането на Ред Бул и други спонсори няма да е проблем за Хонда в краткосрочен план. От друга страна, марката ще спести голямо количество пари, които плащаше на Маркес. 30-годишният състезател взима най-високото възнаграждение на стартовата решетка. Според информацията, то възлиза на 20 млн. евро на година.