Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул обмисля дали да подаде протест срещу Мерцедес, ако тимът от...

Ред Бул обмисля дали да подаде протест срещу Мерцедес, ако тимът от Бракли използва DAS

3107
0
Гран при на Австрия, Шпилберг, Ред Бул Ринг
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул обмисля дали да подаде протест срещу Мерцедес, ако тимът от Бракли използва системата DAS по време на първия състезателен уикенд от сезон 2020 във Формула 1 в Австрия.

DAS – Dual-Axis Steering – предизвика сериозни отзиви, когато бе забелязана по време на предсезонните тестове в Барселона. Доста време се водеха спорове дали системата е легална. В крайна сметка тя бе забранена от следващия сезон, но се предполага, че ще се появи в болидите на Мерцедес утре в свободните тренировки за Гран при на Австрия.

По-рано тази година от Мерцедес бяха категорични, че не се притесняват за DAS, тъй като системата изобщо не е новост за ФИА

За нея ClubS1 писа подробно в брой 236, посочвайки, че предимствата й не се изчерпват само с влияние върху аеродинамиката, но има ефект и върху поведението на гумите. В Ред Бул обаче от самото начало смятат, че устройството нарушава правилника. Отборът от Милтън Кийнс бе готов да подаде протест срещу съперниците в Мелбърн, ако състезателният уикенд там се бе провел.

Смята се, че сега се изчакват резултатите от петъчните тренировки, за да се види дали с DAS Мерцедес има голямо предимство спрямо противниковите отбори. На въпрос относно възможността Ред Бул официално да протестира срещу съперниците от Бракли Хелмут Марко бе предпазлив.

„Ще мислим над това по-късно. Сега основното е сезонът да започне спокойно и безопасно“, заяви той.

Отборите вече пристигнаха в Шпилберг, където ще се проведат първите два кръга от ревизирания календар на Формула 1

Мерките за сигурност са строги, всички хора в падока идват с направени не по-рано от четири дни тестове за коронавируса. Достъпът е разрешен само с отрицателен резултат от пробата. На самото трасе се провеждат допълнителни тестове на абсолютно всички.

Според кореспондента на BBC за Формула 1 представителите на печатни медии за уикенда ще са около 20-ина души при около 300 в нормален състезателен уикенд. Те не могат да слизат в падока, всяка комуникация с отборите ще се осъществява посредством видео конферентна връзка.