Начало Избрани Ред Бул Ринг разкри новото оформление за MotoGP

Ред Бул Ринг разкри новото оформление за MotoGP

587
0
Ред Бул Ринг
Ред Бул Ринг, снимка Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул Ринг разкри последните промени, свързани с оформлението на трасето. Най-новото подобрение е добавянето на нов шикан на завой номер 2. Неговата цел е повишаването на безопасността на пилотите от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Red Bull Ring (@redbullring)

Пистата Ред Бул Ринг се завърна в календара на класовете Moto3, Moto2 и MotoGP през 2016 г. Още след края на първата надпревара, трасето бе подложено на редица критики относно безопасността. Редица пилоти от шампионата не бяха доволни от близостта на бариерите до асфалта, както и от липсата на достатъчно чакъл в някои зони.

В отговор на това организаторите на състезанието сложиха повече чакълени зони за сигурност. Въпреки това опасния участък около втори завой остана непроменен.

Безопасността на тази част от трасето беше поставена в центъра на вниманието през 2020 г. Тогава Франко Морбидели и Йохан Зарко се сблъскаха в ужасяващ инцидент, в резултат на който мотоциклетите на двамата се устремиха към завой 3 и едва не удариха тогавашната двойка състезатели на Ямаха Валентино Роси и Маверик Винялес.

Поради тази причина в зоната за сигурност бе поставена бариера, която трябваше да предотврати подобни тежки инциденти. Въпреки всичко скоростта между завои номер 2 и 3 оставаше твърде висока, което продължаваше да буди безпокойство в голяма част от пилотите.

Миналата година Ред Бул разкри плановете си за промяна на оформлението на втори завой чрез добавяне на шикан, който да намали скоростта. Работата по него започна в края на миналата година и вече е окончателно завършена.

В сравнение с първоначалния проект, показан на пресата миналата година, завършеният шикан на завой 2 е много по-тесен. Тази модификация ще се използва само за мотоциклетни състезания, докато F1, DTM и други автомобилни шампионати ще използват цялата права.

Ред Бул Ринг
снимка, Ред Бул Контент Пуул

„Участъкът между завои 2 и 3 имаше нужда от намаляване на скоростта при движение с мотоциклети.  Това беше постигнато благодарение на компактната комбинация от дясно и ляво движение, която се въздържа от въздействие върху останалата част от трасето. Планирането на новото оформление беше истинско предизвикателство, преди всичко поради топографията на терена“, заяви Херман Тилке. Първият сериозен проект на германския дизайнер бе препроектирането на австрийското трасе в края на 90-те години на ХХ в. 

Заради пандемията от COVID-19, Ред Бул Ринг приемаше по две състезания през сезоните 2020 и 2021. Тази година Австрия трябва да приеме само една надпревара, която ще се проведе през месец август. Миналата година състезанията на австрийското трасе бяха спечелени от Хорхе Мартин и Брад Байндър.