Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул с двигатели Хонда през 2005 г.?

Ред Бул с двигатели Хонда през 2005 г.?

48
0

След като стана ясно, че Заубер най-вероятно ще се разделят с Ферари след края на сезона вече плъзна слухът, че и Ред Бул ще направят смяна на доставчика на двигатели. Според запознати вече текат интензивни разговори между ръководството на австрийско-британския екип и представители на Хонда.

Още при закупуването на тима, Дитрих Матишиц заяви че желанието му за 2006 г. е екипът да се свърже с достатъчно мощен автомобилен концерн. Това той потвърди и пред Велт ам Зонтаг малко преди началото на сезона: “BMW са желаният от нас партньор, но освен с тях преговаряме с още три концерна.” И докато BMW са се договорили по-всяка вероятност с тима на Заубер за следващата година, а от Ферари са поискали $18 мил., логичната алтернатива е останал концерна Хонда.
На въпросите на журналистите в Мелбърн, шефът на отбора на Ред Бул Кристиян Хорнер отговори доста уклончиво: “За момента има само два или три производителя, които са заявили готовност да снабдяват други тимове с мотори. За сега ние сме много доволни и от Косуърт. Ще размислиме върху възможните опции и ще решим. Искаме най-доброто за нашия отбор и партньорство с голям производител би било правилната крачка към достигане на върха.”

В момента Ред Бул плаща на Косуърт $15 мил. годишно и за момента от тима са много доволни от агрегатите на фирмата. Говори се че мощността на двигателите на бившата дъщерна фирма на Форд се е увеличила с 40 к.с. въпреки повишаването на изискванията за издръжливост на моторите. Въпреки това един дългосрочен договор с голям производител би било чудесна възможност за екипа на Дитрих Матишиц, още повече че според слуховете Хонда са поискали едва $7,5 мил. годишно за двигателите си.

Големият проблем в случая се явяват разногласията при японците относно това дали да се снабдяват други тимове освен техния собствен БАР. “Аз лично предпочитам всички наши ресурси да се съсредоточат в партньорството ни с екипа на БАР, но аз не съм единственият, който има право на глас в настоящата ситуация и ако е в интерес на спорта да се снабдяват и независимите отбори с двигатели, тогава бих могъл да се съглася”, заяви Такео Киучи, който отговаря за Формула 1 проекта на Хонда.

Освен това Киучи допълни че “няколко тима” вече са проявили интерес “и вече са били проведени разговори с нашият президент.” Конкретни имена обаче не бяха споменати от японеца. Все още може да се гадае, кои са другите отбори, свързали се с Хонда. Предполага се че поетият от Мидланд тим на Джордан е един от главните кандидати за мотори през следващата година.

Коментари