Ред Бул в центъра

2538
0
ClubS1, брой 260, Формула 1, ФИА, Ред Бул
ClubS1, брой 260, Формула 1, ФИА, Ред Бул
Рядко се случва по толкова категоричен и драматичен начин събитията във Формула 1 да се концентрират около един отбор, както се случи с Ред Бул

От една страна тимът направо смаза съперниците си. Спечели и двете титли, детронирайки окончателно Мерцедес от върха. Макс Верстапен взе втората си корона далеч по-леко, отколкото през 2021 г. Но в същото време от този свят си отиде собственикът на компанията Дитрих Матешиц.

Ред Бул попадна и в центъра на огромния скандал около превишаването на въведения за първи път през миналия сезон бюджетен таван. Прие споразумение с ФИА за глоба от $7 млн. и 10% по-малко изследвания в аеродинамичния тунел на болида през новата година. Така на практика ръководещите спорта може би си осигуриха допълнителна гаранция, че ще спрат „биковете“ от евентуално повторение на доминиращото представяне през тази година. Вероятно имат своето основание. Ако завърши на втора позиция Ферари така или иначе щеше да има 7% повече време в тунела, а третият Мерцедес – 14%. Сега при така приетото споразумение времето нараства до почти ¼ повече изследвания за тима от Бракли!

Дали това ще е достатъчно лутащият се екип да намери верния път е интересна тема, както и дали точно в аеродинамиката е проблемът на Скудерия Ферари

Но така поне те ще имат повече време да изследват още по-добре и вариантите, които се смятат за силните оръжия на RB18 – на тях сме обърнали специално внимание в този брой. Паоло д’Алесио ни дава графиките за някои от идеите на Ейдриан Нюи, извели отново екипа на върха. В друг материал обръщаме специално внимание на теориите за работата на колата и предимството и при движение направо при работата на окачването.

Разбира се, не всичко е само Ред Бул и свързаните с тях теми. Спираме се например на новия авангарден симулатор в тима на Алфа Ромео в Хинвил. Той ще бъде само един от новите елементи в изграждането на бъдещия тим на Ауди в Гран при. Проследяваме и някои други теми като заплатите на пилотите през сезон 2022 г. и общо-взето попълването окончателно на местата за следващата година, която ей така неусетно отново ще дойде.

Както обикновено, броят ви чака в дигитален формат на сайта e-spisanie.com!

Списание ClubS1 е част от програмата за лоялност на Shell – ClubSmart. Можете да получите достъп до електронния вариант на списание ClubS1 и с ваучер, като замените част от своите ClubSmart точки.

Приятно четене!
Иван Тенчев