Начало Други Red Bull Air Race се завръща в Абу Даби

Red Bull Air Race се завръща в Абу Даби

27
0

Red Bull Air Race World Championship се изстрелва в небето на 28 февруари и 1 март. Това е първото състезание на седмия сезон с триумфално завръщане в Абу Даби над искрящите води на Персийския залив. Настоящият шампион Пол Бонхом от Великобритания, който спечели последното състезание в Абу Даби през 2010 г., ще се стреми да защити титлата си с летящ старт в столицата на ОАЕ. Той застава срещу 11 от най-талантливите пилоти в света във високоскоростен състезателен екшън пред очите на десетки хиляди зрители, които се очаква да гледат от брега.

След 3-годишно прекъсване Red Bull Air Race ще е по-голямо от всякога през 2014 г. Сезонът се състои от осем кръга, в седем страни, на три континента, включително Хърватия, Малайзия, Великобритания, Полша, САЩ и Китай.

Всички сме изключително развълнувани, че след прекъсването RedBullAirRace отново се завръща! Всеки един от пилотите, техниците и цялата организация, работиха на пълна пара в продължение на много месеци, за да се гарантира, че всички ние сме в топ форма за провеждане на безопасно, вълнуващо и конкурентно състезание – каза Джим Ди Матео, състезателен директор на Red Bull Air Race Race. – Абу Даби, със своето типично хубаво време в тази част на годината и прекрасните си гледки, е перфектното място за старт на сезона.

Бонхом, шампионът за 2008-ма Ханес Арч от Австрия, американецът Кърби Чамблис, който спечели световната титла през 2006 г. и останалите деветима въздушни аса от общо 10 националности ще се борят за ценни точки в жарката пустинна топлина в първото за 2014 Red Bull Air Race World Championship.

Абу Даби – домакин на откриващото състезание на сезоните между 2005 и 2010 година, е позната територияза12-те опитни Red Bull Air Race пилоти. Бонхом печели състезанието тук през 2008 и2010 г., а унгарецът Петер Бесеней победи през 2005 г. и след това през 2007 г. Чамблис спечели в Абу Даби през 2006, а Арч – през 2009.

В Red Bull Air Race пилотите се състезават за време, минавайки през изключително ниското височинно слалом трасе, изпълнено с Air Gate препятствия. Те достигат скорост до 370км/ч и понасят натоварвания до 10G в острите завои по трасето.

Капризните ветрове над Абу Даби могат да направят особено предизвикателно трасето, което се простира в продължение на осем километра над тюркоазените води пред Corniche Road. Ветровете може да духат постоянно в една посока, преди рязко да сменят посоката си и мигове след това да задухат в противоположната посока. Температурите в сухия регион понякога надхвърлят 30 градуса по Целзий в края на февруари.

Сезон 2014 обещава да бъде по-конкурентен от всякога, тъй като всички 12 пилоти за първи път ще летят със стандартизирани двигатели и витла, за да се изравнят силите им при старта, поставяйки ударение върху уменията за летене, а не върху мощността на двигателя.

Другите пилоти в шампионата са Найджъл Ламб (Великобритания), Мат Хол (Австралия), Никола Иванов (Франция), Майкъл Гулиан (САЩ), Матиас Долдерер (Германия), Йоши Муроя (Япония), Пит Маклауд (Канада) и Мартин Сонка (Чехия).

Календарът:

28 февруари – 1 мартАбу Даби (ОАЕ)
12-13 априлРовин (Хърватия)
17-18 майПутраджая (Малайзия)
26-27 юлиГдиня (Полша)
16-17 августАскот (Великобритания)
6-7 септемвриФорт Уърт (САЩ)
11-12 октомвриЛас Вегас (САЩ)
1-2 ноемвриШанхай (Китай)