Начало Автомобили Рекорд: 4 896 км само с един литър гориво!

Рекорд: 4 896 км само с един литър гориво!

106
0

Българските отбори правят все по-икономични автомобили и се изкачват в класирането в Shell Eco-marathon.

Студентите от Политехническия университет – Нант, Франция са тазгодишните шампиони на Shell Eco-marathon Европа с най-добрия резултат в 26-годишната история на състезанието – 4 896 км с еквивалента само на един литър гориво. Това е приблизително разстоянието от най-северната точка на Европа, Норт Кейп в Норвегия, до най-южната на Апенинския полуостров.

Автомобилът на французите се състезава в категорията „Прототипи”, задвижван с водородна горивна клетка*. Студентите от Нант счупиха рекорда от 3 836 км изминати с 1 литър гориво, поставен през 2005 г. от Федерален Технологичен Институт – Цюрих, Швейцария, като го подобриха с цели 1060 км.

Двата български отбора в Shell Eco-marathon Европа 2010 се представиха добре на пистата EuroSpeedway Лаузиц в Германия на 6 и 7 май. Въпреки малък инцидент с лагерите на автомобила Лина, отборът на Техническия университет – София зае 22-ро място в общото класиране в категорията „Градски тип” и 10-то място в класа на автомобилите с бензинов двигател. Вече трета година отборът на ТУ-София подобрява своя автомобил и се изкачва в класирането. Тази година Лина измина 106 км с 1 л гориво, което я прави идеален градски автомобил. За сравнение, миналата година автомобилът на ТУ-София измина 83 км с 1 литър гориво и се класира на 25-то място.

Отборът на ТУ-Варна също върви нагоре в класирането. Миналата година варненци изминаха 119 км с еквивалента на 1 литър гориво и се класираха на 89 място в категорията „Прототипи”. Тази година отборът на ТУ-Варна почти удвои разстоянието с постижение от 227 км с 1 л гориво, което го нареди на 71 място в общото класиране и трети в класа на автомобилите на пропан бутан.

Мисля, че българските отбори се представиха добре сред всички 200 отбора, които участваха в Shell Eco-marathon Европа 2010. Те финишираха успешно, въпреки техническите трудности и лошото време, като показаха постоянство и кураж в изминаването на трудния път от скицата на автомобила до пресичането на финалната линия. Това са бъдещите инженери, които ще открият нови подходи към устойчивата мобилност**”, коментира българското участие Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Тази година за първи път 12 студентски отбора направиха тест драйв на електромобили. Целта на демонстрационната обиколка беше да се изследва приложимостта на автомобилите, задвижвани с батерия. Интересът на студентите към потенциала на електрическата енергия може да доведе до създаването на нова категория „Електромобили” в следващите издания на Shell Eco-marathon Европа.

* За да съпоставят различните типове енергия един с друг, от отборите се изисква да изминат определено разстояние за фиксирано време. Цялото количество изразходвана енергия се пресмята и се изразява в съотношение километър/литър.

** Устойчивата мобилност поощрява търсенето на нови горивно-ефективни и щадящи околната среда превозни средства По този начин тя допринася както за опазване на околната среда, така и за постигане на икономическа стабилност.

Финални резултати