Начало Автомобили От Renault използват 3D принтери за производство на визьори за медицински нужди

От Renault използват 3D принтери за производство на визьори за медицински нужди

220
0
3D printing, 3D принтиране

Служители на Renault от Испания използват 3D принтери за производство на визьори за медицински нужди. Заводите на компанията са затворени, но хората продължават да работят от вкъщи в опит да помогнат за справянето от пандемията от COVID-19. Испания е сред най-засегнатите от коронавируса в Европа страни.

Хората на Renault правят рамки с 3D принтерите, след което в тях се поставят прозрачни ацетатни листове.

Редица автомобилни производители, отбори от Формула 1 и други технологични компании работят върху проекти за максимално бързо производство на респиратори и друго необходимо медицинско оборудване. Болничните заведения в световен мащаб изпитват недостиг на предпазни средства и апарати за обдишване.

Ford и здравното подразделение на General Electric 3M пък се трудят по така наречения „Project Apollo”

Целта му е същата – производство на медицинско оборудване. Името е вдъхновено от Аполо 13 – седмият пилотиран космически кораб в програмата Аполо на НАСА и трети с мисия за кацане на луната. Изстрелването му е на 11 април 1970 г. На втория ден кислороден резервоар експлодира и астронавтите са принудени да търсят решение. Екипажът успява да се завърне на Земята, а историята е екранизирана неколкократно.

В момента Ford съдейства на 3M да разшири производството си. Същевременно двете компании работят по опростена конструкция на обдишващ апарат, която автомобилният концерн да може да изработва в собствените си заводи. Проектът включва още и работа по увеличаване броя на произведените пречистватели на въздуха.

Във Ford тестват също така прозрачни визьори, покриващи цялото лице, които биха могли да се използват от борещите се с пандемията медицински работници. Устройствата са снабдени с N95 респираторни маски и биха могли да ограничат излагането на лекари и сестри на коронавируса. В автомобилната компания преценяват, че биха могли да произвеждат повече от 100 000 броя такива седмично. Дизайнът ще бъде разпространен безплатно, за да се помогне максимално в битката с болестта.

В GM също работят по проекти за респиратори. От Fiat Chrysler Automobiles пък съобщиха, че пренастройват един от заводите си в Китай за производство на маски с очакван капацитет от 1 милион броя месечно.