Начало Автомобили Renault EZ-FLEX: Иновативен експеримент за по-добро разбиране на градските куриерски услуги

Renault EZ-FLEX: Иновативен експеримент за по-добро разбиране на градските куриерски услуги

133
0
Renault EZ-FLEX, снимка: Рено

Renault EZ-FLEX е компактен и маневрен автомобил, проектиран да се движи безпроблемно в града. Той осигурява оптимални размери спрямо товарното си пространство: дължината (3,86 м), широчината (1,65 м) и височината (1,88 м) са достатъчно компактни, за да позволят достъп до автомобилни паркинги. Товарният капацитет от 3 м3 е изключителен за неговите размери и е постигнат благодарение на компактния кокпит, който предлага пълната гама функционалности на стандартен лекотоварен автомобил. Диаметърът на завой от 4,5 м осигурява отлична маневреност по централните градски улици.

Всичко е проектирано, за да отговори на нуждите на доставките: широкият достъп до мястото на водача, улесняващ влизането и излизането от автомобила, четливото централно арматурно табло за бърз и лесен достъп до информация за шофирането, добрата видимост към пешеходците и заобикалящата градска среда и лесните и ефективни системи за управление на автомобила. Интерфейсът между човек и машина е модерен и напълно интегриран в света на смартфоните. Той предлага услуги и приложения, свързани с автомобила, и може да интегрира приложения, свързани с различни дейности на професионалистите.

Товаренето отзад е оптимизирано благодарение на ергономична височина на товарене (760 мм над земята) и отваряне, позволяващо лесен достъп до цялата товарна повърхност. Автомобилът е проектиран и да осигури голямо разнообразие от конфигурации за товарното пространство. Тези конфигурации са адаптивни, предназначени да посрещнат различните нужди на професионалистите.

Като електрически автомобил, EZ-FLEX има достъп до градските центрове, предлагайки пробег от 100 км, адаптиран за нуждите на градските куриерски услуги (доставките в града изискват среден дневен пробег от 50 км).

EZ-FLEX: съвместен, иновативен и безпрецедентен експеримент

Дузина автомобили Renault EZ-FLEX ще бъдат предоставени за ползване на различни професионалисти, компании, градове и общини в Европа. Очаква се експериментът да продължи около 2 години.

Автомобилът е оборудван със сензори с цел по-добро разбиране на начините на ползване и професионалистите ще обогатят тези данни със своята обратна връзка по време на експеримента. Ще се събират различни видове данни: геолокация, километраж, пробег, отваряне на вратите, скорост, спирания и т.н. Тези данни след това ще бъдат прехвърляни чрез свързаната система на автомобила веднъж дневно или в реално време, за да се почерпи опит от ежедневното ползване.

Анализът на данните, допълнени от обратната връзка от професионалистите, ще даде възможност на Renault да проектира автомобили. Те ще са по-добре адаптирани към развитието на градската логистика. Целта е участниците в екосистемата да тестват автомобила и неговите услуги в реални условия. И да се получи споделена визия за превоза на стоки в града.

Чрез този експеримент Renault стартира нов подход за подготовка и проектиране на иновации на бъдещето. Този гъвкав, революционен за автомобилната индустрия подход е много близък до практиките, използвани в други сектори, например в компютърните игри.

EZ-FLEX: Подготвяне на мобилността на бъдещето

В свят, в който възходящият тренд на урбанизация ще доведе до концентрирането на над 60% от населението в градовете до 2030 г., движението на хора не е единственият аспект, който трябва да се преосмисли. Започва нова ера и в превозването на стоки: бързина, гъвкавост и надеждност са посланията в новите изисквания на потребителите. Във време, в което се случва и бърз възход на онлайн пазаруването. Това изискване за все по-кратко и по-прецизно време на доставка е съчетано с все по-драстични регулаторни ограничения в градовете и градските центрове.

„Устойчива мобилност за всички, днес и утре“, е кредо на Groupe Renault. След концептуалния автомобил Renault EZ-PRO, Renault EZ-FLEX ни дава възможност да продължим нашата изследователска дейност за мобилността на бъдещето.

Renault EZ-FLEX