Начало Автомобили Renault и Dacia с нови електромодели и програма за нулеви емисии

Renault и Dacia с нови електромодели и програма за нулеви емисии

745
0

На специална виртуална пресконференция новият изпълнителен директор на Renault Лука де Мео представи програмата Renault eWays. Групата се ангажира да постигне нулеви въглеродни емисии в Европа до 2050 г. и представи два напълно нови електрически автомобила. Това са Megane eVision и Dacia Spring Electric.

Преди 10 години компанията лансира първото си електрическо ZOE. Днес 350 000 електрически автомобила от 8 различни модела на марката обикалят света. В Европа Renault е лидер в сектора и разработи широка гама, за да отговори на различните нужди на своите клиенти: ежедневна гъвкавост със ZOE, микро-мобилност с Twizy, лекотоварна алтернатива с Kangoo Z.E. и Master Z.E, а наскоро и градската гъвкавост с Twingo Electric. Сега гамата електрически автомобили ще бъде допълнително разширена, за да осигури още по-богат избор, за да отговори на много повече различни приложения, започвайки със стандартния модел на Megane eVision, който ще бъде представен още следващата година.

В допълнение към електрическата си гама Groupe Renault предлага гама от хибридни и plug-in хибридни версии за Clio, Captur, Megane и Megane Grandtour със своята технология E-TECH Hybrid и Plug-in Hybrid, която скоро ще бъде налична и за Renault Arkana.

С програмата eWays компанията отива още по-далеч и се ангажира да постигне нулев въглероден отпечатък в Европа до 2050 г. До 2030 г. Groupe Renault цели да намали CO2 емисиите си с 50% в сравнение с 2010 г. До 2022-ра всички нови модели, които се лансират на пазара, ще имат електрическа или електрифицирана версия.

В рамките на Renault eWays от 15 до 27 октомври марката ще споделя своята визия за прехода към мобилност с нулеви емисии чрез своите нови продукти и технологии под формата на кръгли маси и презентации, достъпни на дигиталната платформа: https://easyelectriclife.groupe.renault.com/en/eways/

Самите нови модели са изключително интересни.

Renault Megane eVision е напълно различен електрически компактен хечбек

100% електрически, този демонстрационен автомобил е с иновативен стил. Той е изграден върху напълно новата платформа CMF-EV за задвижване с електричество. Моделът дава чертите на новото поколение различни варианти Meganе. Това е хечбек с компактни външни размери и рекорден простор. Пробегът на електрическия автомобил обикновено зависи от размера на колата и вида на батериите. Megane eVision е с ултратънка батерия от 60 kWh. Товя я прави по-ниска за подобрена аеродинамика и значително намален разход на електричество. Неговото DC зарядно устройство (до 130 kW) също позволява по-бързо време за зареждане.

Двигателят е един от най-мощните в гамата сред всички енергийни източници. Той има 217 к.с. и 300 Нм въртящ момент. Така удоволствието от шофирането ще е оптимално и на магистрали, и в града. Автомобилите, проектирани на платформата CMF-EV, ще се възползват от увеличен пробег. С новата 60 кВтч батерия за бързо зареждане (DC зарядно устройство до 130 kW), серийната версия на демонстрационния автомобил Megane eVision ще може да изминава дълги разстояния (например Лондон до Нюкасъл) за същото време като автомобил с двигател с вътрешно горене, имайки предвид спиранията за зареждане.

Dacia Spring Electric е нова революция за марката

Dacia пък представя своя малък модерен градски автомобил, който ще бъде лансиран още през 2021 г.: Dacia Spring Electric. След Logan и Duster, Dacia Spring е на път да революционизира пазара, като направи електрическата мобилност достъпна за всички. Независимо дали става въпрос за индивидуална, споделена или професионална мобилност, Spring предлага семпло, надеждно и достъпно решение. Със своя агресивен SUV външен вид, моделът е оборудван с 4 пълноразмерни седалки, отличен простор, семпъл и надежден електромотор и задоволителен пробег.

Лек и компактен, Spring Electric може да измине 225 км в смесен WLTP цикъл и 295 км в цикъл WLTP City, гарантирайки висока гъвкавост в градска, но и извънградска употреба.

Три нови хибридни модели, разширяващи гамата Renault E-TECH

Renault разширява своята хибридна гама с пристигането на три автомобила, оборудвани с тази технология. Новият Arkana E-TECH Hybrid, Captur E-TECH Hybrid и новият Megane E-TECH Plug-In Hybrid ще бъдат лансирани в Европа през първата половина на 2021 година.

Пионер и лидер в електрическата мобилност в продължение на повече от 10 години и със своя опит във Формула 1, Renault придобива експертния опит, който позволява на марката да предлага динамични и ефективни хибридни задвижвания за по-широк спектър от автомобили в сърцето на автомобилния пазар.

Представянето на 12V микрохибридизация за новите Arkana и Captur допълва гамата от агрегати, като предлага всички възможни нива на електрификация, за да отговори на всички нужди, същевременно оставйки достъпна.