Начало Автомобили Renault-Nissan финализира сделката с АвтоВАЗ

Renault-Nissan финализира сделката с АвтоВАЗ

63
0
дачия, нисан, Рено

Renault-Nissan финализира дългоочакваната сделка за поемане на контрол над производителя на Лада АвтоВАЗ. Концепцията на френско-японския концерн е да предлага автомобили на достъпни цени на разрастващата се средна класа в Русия.

Главният изпълнителен директор Карлос Гон бе в Москва, за да подпише окончателния договор. Той заяви, че сделката утвърждава едно четиригодишно партньорство и продължи:

– Русия е на път да стане най-големия пазар за автомобили в Европа до 2015 г. Средата е много конкурентна и всички големи производители вече присъстват тук. Но нека е ясно — ние вършим повече, отколкото само да конструираме и продаваме коли в Русия.

Гон очаква новото предприятие да има 40% пазарен дял в Русия до 2016 г. благодарение приноса на Renault-Nissan с технологии и ноухау в работата с Лада.

Продажбите на автомобили в Русия се повишиха миналата година до повече от 2,6 млн. За 2012 г. очакванията са да достигнат почти 3 млн. Според Гон може да достигнат около 4 млн. реализирани коли годишно след около десетилетие.

Топприоритетът на новото сдружение е да възроди марката Лада. АвтоВАЗ оцеля след последната икономическа криза благодарение помощта на държавата.

Тук сме, за да подсилим бранда и да му дадем всичко необходимо — заяви Гон.

Целта е в Толиати да се произвеждат близо 1,4 млн. автомобила Лада до 2015 г. Гон е убеден, че един модерен продукт ще бъде много търсен и под руска марка. Renault-Nissan ще инвестират $742 млн. до средата на 2014 г. в предприятието, като дотогава джойнт венчърът ще притежава 74,5% от АвтоВаз. Държавната Рашън Технолъджис ще задържи 38,87%. Присъствието на Renault-Nissan в борда ще се увеличи на 15 души (досега бяха 12).