Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено ще отбележи 40 години от дебюта си в F1 с жълт...

Рено ще отбележи 40 години от дебюта си в F1 с жълт чайник

143
0

Екипът на Рено ще отбележи своята 40-та годишнина от дебюта си във Формула 1 със създаването на истински жълт чайник. Френският екип решава, че ще влезе в Гран при през 1975 г. и две години по-късно го прави в Гран при на Великобритания на 16 юли.

Точно на тази дата ще се състои и тазгодишното издание на състезанието на Силвърстоун. Тогава Рено дебютира със своя 1.5-литров турбомотор, залагайки на различна технология спрямо останалите участници в спорта, които използват 3-литрови атмосферни мотори.

Предвидимо е било, че екипът ще има технически трудности с новата технология, които да доведе до проблеми с надеждността. Колата често влизала в бокса с излизащ от нея бял дим, който издавал проблеми с двигателя.

Тъй като болидът е бил оцветен в черно, бяло и най-вече жълто, босът и собственик на екипа на Тирел – Кен Тирел, го нарекъл на шега „жълтия чайник“. Названието станало популярно сред членовете на тима, а след това и други отбори започнали да наричат колата RS01 „жълтия чайник“.

С новата серия чайници ще бъдe оборудван ресторанта Atelier Renault на Шанз-Елизе в Париж от септември. Самият чайник е така направен, че наподобява болид от F1, като е оцветен в жълто и черно. Производителят дава препоръчителна цена на чайника от 129 евро, като от него ще бъдат направени само 40 копия.