Начало Автомобили Renault Zoe постави световен рекорд

Renault Zoe постави световен рекорд

36
0
electro,Renault,Zoe

Електромобил Renault Zoe постави световен рекорд за серийни електромобили, изминавайки за 24 часа дистанция от 1618 км.
Постижението надвишава досегашния рекорд с 338 км.
На пистата във Франция е присъствал и официален представител на Книгата на рекордите на Гинес, който е и регистрирал поставения рекорд.
На първи юни т.г. 15 обикновени водачи са се редували зад воланите на два електрически Renault ZOE за преодоляване на максимална дистанция, спирайки само за бързо дозареждане на батериите от зарядна станция. Всеки от двата серийни електромобила е бил снабден със заряден блок Cameleon, който е спомогнал значително за постигането на рекорда. Тази система дава на ZOE възможност за зареждане от всякакъв тип розетка за включване и всякаква мощност на подавания ток. Така се извършва бързо зареждане на батериите до 80% от капацитета им за време, по-малко от 30 мин.
Друга характеристика за постигане на рекордното постижение е високата автономност на колата, която се равнява на 210 км. без дозареждане по т.н. цикъл New European Driving Cycle (NEDC).
Двата стартирали автомобила финиширали успешно след 24-часовия пробег с показатели 1618 и 1506 км. Може да се приеме, че първият автомобил се е движил със средна скорост от 67,4 км/ч, но ако се вземе в предвид, че през денонощието той е изгубил за бързо дозареждане (18 спирания) около девет часа, той е показал средна скорост от около 107 км/ч.
Renault Zoe се задвижва от електромотор с мощност 95 к.с., черпещ енергия от литиево-йонни батерии. Хечбекът може да измине в реални градски условия до 100 км. в студено време и до 150 км. в умерен климат.
Цената му в Европа е 15 700 евро, като собствениците плащат и наем за батериите в размер на 79 евро месечно при 36-месечен договор.