Начало Автомобили Renault-Nissan постигна споразумение с френското правителство

Renault-Nissan постигна споразумение с френското правителство

54
0

Renault-Nissan постигна споразумение с френското правителство, което потуши растящото от няколко месеца между тях напрежение. Компромиси бяха направени и от двете страни. Правителството се съгласи да ограничи намесата си в работата на автомобилния концерн срещу това Nissan да не увеличава влиянието си върху Renault.

Кризата избухна вследствие желанието на финансовия министър Емануел Макрон да удвои властта на дългосрочните инвеститори в компанията – сред тях и френската държава. Според наблюдатели бившият инвестиционен банкер от Rothschild & Cie Banque се опитваше на практика да национализира Renault с цел да върне производствата на концерна във Франция. Подобни действия застрашаваха не само алианса Renault-Nissan, но и редица негови предприятия в Европа, най-голямото от които е със 7000 служители в Съндърланд (Великобритания).

Мениджмънтът на японския автомобилен производител се опасяваше от евентуално увеличаване властта на френското правителство и възможността то да диктува общата стратегия на алианса. За да се постигне съгласие обаче, от Nissan се съгласиха да не увеличават дела си в Renault (15% понастоящем), както и да не го използват за право на вот в ръководството на фирмата. Смята се, че ако правителството или Renault нарушат клаузите на споразумението, Nissan ще има право да повиши дела си до 25%.

Кабинетът пък ще ограничи своите права за гласуване, освен в случаите, когато става дума за операции, свързани директно с Франция.

„Щастлив съм да заявя, че след месеци преговори бе постигнато споразумение, което се гради върху традициите ни и е здрава основа за постигане на по-нататъшен стабилен растеж и успех на партньорите”, коментира главният изпълнителен директор на концерна Карлос Гон.

Алиансът Renault-Nissan бе сформиран през 1999 г. Renault притежава 43,4% от Nissan, а японският производител – 15% от френската компания.

В началото на декември бе обявено, че Renault ще участва във Формула 1 със свой собствен отбор от 2016 г. През последните години французите доставяха двигатели, като спечелиха 4 титли при пилотите и 4 при конструкторите заедно със Себастиан Фетел и Red Bull в периода 2010 – 2013 г.

Подробности за завръщането на Renault в Гран при със свой тим може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (189).