Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено доволни, че продължават да работят с Ред Бул

Рено доволни, че продължават да работят с Ред Бул

31
0

2010 г. ще е четвъртият сезон на сътрудничество между Ред Бул и Рено – отборът на Дитрих Матешиц използва двигателя RS27 на френската компания. На представянето на новия RB6 днес на пистата Херес стана ясно, че в тима сериозно са обсъждали и обмисляли дали да не сменят доставчика си на мотори заради по-висока мощност, постигната от друга марка, но в крайна сметка са гласували доверие на Рено след проведен с тях разговор по тази тема. Промени по самия двигател няма, тъй като и през 2010 г. развитието по него е забранено.

– Замразяването на агрегатите означава, че трябва да получим разрешение от ФИА за каквито и да са модификации, както и да им представим пълно, детайлно описание на нужните промени – обяснява спортният технически координатор на Рено Фабрис Лом. – В основни линии [през зимата] работихме по издръжливостта, минимални промени, касаещи инсталацията, изисквания на отбора. Имаме същата квота от 8 мотора на кола за целия сезон, в който обаче стартовете вече не са 17, а 19. Това означава, че един двигател ще изминава по-голямо разстояние. Трябваше да се оптимизира и консумацията заради забраната за дозареждане с гориво.

Един от най-често задаваните въпроси към него е именно този за издръжливостта на двигателите. През 2009 г. в Ред Бул имаха 5 отпадания, от които само едно заради мотор. Повреди по време на състезателни уикенди обаче бързо изчерпваха квотите на пилотите и притеснения имаше до самия финал на сезона. Лом се гордее с факта, че заедно с колегите си от Рено не е чакал последния старт да приключи, за да започне работа по този въпрос.

– Още когато се случи първата повреда се заехме да разберем каква е причината, за да не допуснем да стане пак. Във Формула 1 обаче никога не можеш да си на 100% сигурен в издръжливостта. Агрегатите са много сложни устройства и ние даваме всичко, за да са здрави – обяснява Фабрис.

И той като колегите си не бе очаквал тимът да се класира втори в миналогодишния шампионат. Сега вече е готов да погледне и по-нависоко, да си позволи за титлите във Формула 1. А Ред Бул и Рено вече се доказаха като добри партньори – остава им само да надграждат.