Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено не планира продажба на отбора на Алпин

Рено не планира продажба на отбора на Алпин

425
0
Алпин A524
снимка, Алпин

Рено не планира продажба на отбора на Алпин. В това беше категоричен главният изпълнителен директор на марката Лука де Мео. Според неговите думи, тимът в F1 категорично не се продава въпреки получените оферти от различни купувачи.

Алпин изпитва сериозни затруднения от началото на този сезон. Френският отбор заложи на радикална концепция в опит да подобри представянето си. Вместо това обаче екипът се озова в дъното на колоната и натрупа огромно изоставане.

Проблемите на Алпин A524 бяха свързани с лошата аеродинамична ефективност и наднорменото тегло. Другият известен вече от няколко години проблем е свързан с по-слабата задвижваща система

Алпин направи малка крачка напред в последните стартове и спечели по 1 точка в Маями и Монако. Това помогна на отбора да се отлепи от последното място при конструкторите. В момента Алпин заема деветото място, като зад французите се намира само Заубер.

Слабите резултати отново породиха спекулациите за продажба на Алпин. Говореше се, че от Рено Груп са били крайно недоволни от резултатите и дори обмислят продажба на тима.

Потенциален купувач на Алпин е Андрети Глобал. Американската компания прави опити да влезе в F1 заедно с Кадилак. Андрети подаде заявка за участие в световния шампионат, която беше отхвърлена от ФОМ. Затова американците могат да пробват да купят закъсалия отбор на Алпин.

Наскоро се появи и друг потенциален купувач на Алпин- Geely. Говори се, че китайският автомобилен гигант също проявява интерес към F1. Geely със сигурност разполага с финансовия ресурс, необходим за закупуването на някой тим от Формула 1.

В средата на април говорител на Алпин отрече всички слухове за продажба на тима. Няколко дни по-късно шефът на отбора в F1 Бруно Фамен също беше категоричен, че Алпин не се продава.

Тази седмица главният изпълнителен директор на Рено Груп  Лука де Мео също коментира тази тема. Италианецът беше категоричен, че въпреки настоящите затруднения на Алпин, не се планира продажба на целия отбор или на голяма част от него на заинтересовани страни.

„Искам да кажа това много ясно. Няма как да се откажем“, заяви Мео в интервю за списанието Autocar.

„Това не е в моя стил. Няма да продадем дори част от това нещо. Не ни трябват пари. Имаше хора, които отправяха оферти наляво и надясно, а след това говореха в пресата за това. Но ние не се интересуваме от такова нещо. Би било глупаво и аз няма да го направя“, добави главният изпълнителен директор на Рено Груп.

Де Мео не се притеснява от факта, че сегашното ниво на представяне на Алпин не е достатъчно добро. Той посочи комбинацията от грешки с двигателя и шасито за сегашното положение на отбора

„Когато започнахме хибридната ера [през 2014 г.], двигателят ни никак не се представяше добре. Бяхме станали световни шампиони с Ред Бул, но с хибридите нещата се объркаха“, каза Де Мео.

„Дори двигателят, който разработихме през 2021 г., имаше недостатък от 0.2 до 0.5 сек. във всяка обиколка. А тази година объркахме и автомобила. Ако комбинирате всичко, сме на до 1.5 сек от мястото, където трябва да бъдем.“

CEO-то на Рено Груп заяви, че отборът ще направи всичко възможно, за да продължи напред. Той обясни, че са необходими три ключови елемента.

„Първият е качествен екип от първокласни хора. Вторият е състезателна ярост, мания за победа. Третият е сътрудничество и доверие в целия екип, дух на сътрудничество, който прави нещата да изглеждат по-лесни. Алпин трябва да е един от отборите в F1 с най-широки рамене, защото има подкрепата на Рено Груп“, завърши Лука де Мео.

Алпин се раздели с редица ключови специалисти през последните месеци. Сред тях са Мат Харман, Дирк де Беер и Роб Уайт. В същото време екипът подписа с опитен инженер като Давид Санчес.

Преди няколко дни Алпин обяви раздялата си с Естебан Окон. Французинът си тръгва, след като караше за тима от 2020 г. насам. В момента се търси негов заместник, като сред спряганите имена са Мик Шумахер, Джак Дуън, Валтери Ботас и др.