Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рено: Обърнахме страницата, бъдещето е пред нас

Рено: Обърнахме страницата, бъдещето е пред нас

43
0

Нелека година преживя тимът на Рено във Формула 1 – по такъв начин приключи и последната надпревара за френския екип. Фернандо Алонсо финишира 14-и, а Ромейн Грожан – 18-и в първата надпревара на писта Яс Марина Бей.

– Днешният резултат е много разочароващ, тъй като не постигнахме желаното от нас. Искаше ми се да завършим сезона на ниво, особено в последното ми състезание с Рено. Бих искал да благодаря на целия отбор за всичко, което сме постигнали заедно през годините. Спечелихме невероятни победи, както и шампионати. Бяха невероятни 7 години от кариерата ми – никога няма да ги забравя – каза Алонсо преди да си тръгне от тима, с който спечели и двете си световни титли през 2005 и 2006 г.

Състезаващият се с френски лиценз Грожан пак имаше трудности по време на надпреварата.

– Стартирах добре, но бях блокиран няколко пъти. Освен това имах проблеми със спирачките. Към края загубих позиция спрямо [Джанкарло] Фисикела, но колата реално не ми позволи да покажа на какво съм способен днес. В края на сезона мога да кажа, че научих страшно много тази година, особено като се има предвид, че бях съотборник на Фернандо – заяви той.

С надежда посрещат края на този сезон Рено в очакване на 2010 г. Засега е известно името само на единия пилот, който ще кара за тях през следващия сезон – Роберт Кубица. Очаква се в следващите до две седмици да бъде обявен и вторият състезател, като е много малко вероятно той да е Грожан.

– От техническа гледна точка годината започна с объркване. От човешката страна – Фернандо ще ни липсва. Политически погледнато, всичките ни проблеми бяха много негативни, както за отбора, така и за Формула 1. Надеждата обаче ни изпълва, защото обърнахме страницата и бъдещето е пред нас. Промените вече се случват и сме уверени за предстоящите дни. Отборът ни е сплотен и пълен с оптимизъм – бе хубавото обобщение на 2009 г. от управляващия директор Жан-Франсоа Кобе.

В класиранията за току-що приключилия сезон Алонсо е 9-и с 26 точки, колкото е и активът на Рено, осми при отборите.